Arabia Saudită: Investiţii de zeci de miliarde de dolari în oraşul Mecca

Cel mai mare hotel din lume va fi deschis la Mecca, în 2017, iar investiţia promite să ofere condiţii de lux nemaivăzute atât turiştilor, cât şi capetelor încoronate din Arabia Saudită.
Abraj Kudai va costa în jur de 3,6 miliarde de dolari şi va avea 45 de etaje, 10.000 de camere, 70 de restaurante şi patru platforme pentru elicoptere. Hotelul va fi alcătuit din 12 turnuri amplasate deasupra primului rând de 10 etaje. Parterul va găzdui o staţie de autobuz, un mall şi o sală de bal extravagantă. Cinci etaje vor fi rezervate în totalitate familiei regale saudite, clienţii obişnuiţi neavând acces.

hotel
Hotelul este finanţat de Ministerul de Finanţe din Arabia Saudită şi proiectat de grupul Dar al-Handasah.
Oraşul Mecca este vizitat de circa 2 milioane de pelerini în timpul sărbătorii Hajj, dar şi de mai mult de 20 de milioane de turişti în restul anului, locul fiind deja o destinaţie populară pentru nunţi şi conferinţe. Veniturile din turism se ridică la 6 miliarde de dolari anual. Construcţiile sunt într-o continuă expansiune, în partea de vest a oraşului fiind ridicat, în paralel cu Abraj Kudai, un alt complex hotelier imens care va putea găzdui 100.000 de persoane în 26 de hoteluri de lux şi care va mai oferi 4.000 de magazine, 500 de restaurante şi o sală de rugăciune de şase etaje.

jabal
Şi la Marea Moschee din Mecca au loc lucrări masive de extindere a locurilor de rugăciune, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care se va dubla capacitatea de la 3 milioane de persoane la aproape 7 milioane până în 2040.

Makkah-Clock-Royal-Tower

Surse: www.time.com, www.theguardian.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă