Faimosul semn de la Hollywood a fost iniţial o reclamă pentru un proiect imobiliar

Faimosul semn HOLLYWOOD din Los Angeles a fost iniţial o reclamă pentru un proiect imobiliar, instalată în 1923, iar inscripţia originală era HOLLYWOODLAND. Semnul uriaş era luminat de circa 4.000 de becuri de 20 W care se aprindeau alternativ HOLLY, WOOD şi LAND, iar apoi HOLLYWOODLAND.

eowy6su1nipmsrnlxgkh

Reclama a fost montată de Thomas Fisk Goff, proprietarul companiei Crescent Sign, care a proiectat chiar el literele, cu o dimensiune de 15 metri pe 10 metri. Semnul a costat la vremea respectivă circa 21.000 de dolari, echivalentul a 265.000 de dolari astăzi şi se estima că va rămâne amplasat în acel loc pentru doar un an sau doi.

În anii ’30, reclama a fost abandonată de grupul imobiliar Hollywoodland din cauza crizei economice, s-a deteriorat, dar nu a fost demontată niciodată. În anii ’40, Camera de Comerţ din Hollywood a încercat să restaureze o parte din semn, renunţând la partea finală a inscripţiei, LAND. Astfel, semnul HOLLYWOOD a devenit un simbol al oraşului, dar s-a renunţat la iluminarea lui din cauza costurilor prea mari a facturilor la electricitate.
Până în anii ’70, semnul a ajuns din nou într-o stare deplorabilă, putându-se citi doar HULLYWO D. Cei care au contribuit la restaurarea lui au fost Hugh Hefner, Alice Cooper, Gene Autry şi alţi câţiva donatori, în total nouă, care au plătit 27,700 de dolari pentru a înlocui literele originale cu unele mai durabile, din oţel. Noul semn a fost dezvelit la 14 noiembrie 1978.

hh

     Cei nouă donatori au fost:

H: editorul Terrence Donnelly
O: producătorul Giovanni Mazza
L: Fondatorul Kelley Blue Book, Les Kelley
L: actorul şi cântăreţul Gene Autry
Y: Hugh Hefner
W: Andy Williams
O: Alice Cooper
O: Warner Bros. Records
D: Thomas Pooley

Literele originale au fost cumpărate pe eBay în anul 2005, de Bill Mack, în acelaşi an în care au fost revopsite literele montate în 1978.

Sursa: www.todayifoundout.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă