Critici vehemente din capitalele europene la adresa autorităţilor de la Moscova

Critici vehemente continuă să vină din capitalele europene la adresa autorităţilor de la Moscova, pe tema listei care interzice intrarea în Rusia a zeci de politicieni şi responsabili din apărare. În acelaşi timp, Moscova îi acuză pe europeni de show politic, pentru că ar fi fost informaţi din timp că va lua măsuri similare la sancţiunile impuse de Uniune. Pe lista neagră se află şi cinci români, iar reacţii au fost şi la Bucureşti. Costin Grigore sintetizează în formaţiile de până acum.
Reporter: În total, 89 de europeni, printre care foşti şefi de guvern, înalţi responsabili din domeniul apărării sau europarlamentari, critici virulenţi ai politicii Rusiei figurează pe această listă neagră. Printre ei şi cinci români: Adrian Cioroianu, propus ambasador la UNESCO, Iulian Chifu, fost consilier la Cotroceni, Tiberiu Liviu Chodan, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Gheorghe Haţegan, director adjunct la Transgaz şi Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară. El a spus pentru Radio România Actualităţi că a fost un critic constant al politicii Moscovei în Republica Molodva şi de aceea prezenţa sa pe această listă nu îl surprinde şi nici nu îl întristează.
Eugen Tomac: Din contră, mă onorează, pentru că tot ceea ce am făcut până acum cu convingerea că lupt pentru conaţionalii mei am făcut-o cu un scop foarte clar, şi anume acela de a aduce îun spaţiul public românesc ameninţări la care suntem supuşi şi şă subliniez încă o dată foarte clar că Rusia de astăzi într-adevăr este o ameninţare pentru pacea şi stabilitatea în regiunea noastră.
Reporter: Ministerul de Externe de la Bucureşti a confirmat că Ambasada României din Rusia a primit o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe ea. Explicatii cer, de altfel, şi numeroase ţări europene, de unde continuă să vină critici la adresa deciziei autorităţilor ruse. Moscova spune însă că expolicaţiile sunt simple. Într-o primă reacţie oficială, un înalt responsabil al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia TAS, a declarat că este doar un răspuns la ceea ce a numnit o campanie de sancţiuni dezlănţuite împotriva Rusiei de unele ţări conduse de Germania şi Uniunea Europeană. Sunt două liste negre reciproce, astea televizate au fost informate din timp, susţine diplomatul rus care îi acuză pe europeni că vor doar să creeze acum un show politic.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai