Monica Macovei solicită autorităţilor române măsuri pentru finalizarea rapidă şi credibilă a anchetelor privind Mineriada din iunie 1990

Europarlamentarul Monica Macovei solicită autorităţilor române şi, în special, procurorului general Tiberiu Niţu să ia toate măsurile necesare pentru finalizarea rapidă şi credibilă a anchetelor privind Mineriada din iunie 1990. Monica Macovei susţine că vinovaţii pentru crimele şi abuzurile comise în urmă cu 25 de ani trebuie identificaţi şi pedepsiţi şi spune că până acum investigaţiile au fost blocate nejustificat.

Dosarul Mineriadei din vara lui 1990 a fost redeschis în luna februarie, anul acesta, după ce în 2014 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat ţara noastră să continue investigaţiile în acest caz. Bilanţul oficial de până acum al intervenţiei minerilor împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii este de şase morţi, 1000 de răniţi şi sute de persoane arestate, dar asociaţiile victimelor mineriadelor spun că numărul morţilor s-ar ridica la peste 100 de persoane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iunie