Contractele de achiziţii publice vor fi derulate prin intermediul unei agenţii de achiziţii publice

Toate contractele de achiziţii publice vor fi derulate, în ţara noastră, începând de anul viitor, prin intermediul unei agenţii naţionale de achiziţii publice, care va avea ca scop principal reformarea acestui domeniu în acord cu recomandările Comisiei Europene. Expertul în achiziţii publice, Eduard Badea, a explicat ce schimbări legislative va aduce această reformă.

Eduard Badea: Se va stabili ce instituţie reglementează, ce instituţie controlează şi să nu mai fie abordări neunitare din punct de vedere al interpretărilor legislaţiei, se va întâri capacitatea administrativă a autorităţilor contractante, personal pregătit bine calificat, se va merge pe o componentă de supraveghere a sistemului achiziţiilor publice, dar mai mult decât control va fi o parte de supervizare, adică se vor propune şi măsuri inclusiv de remediere, şi va fi şi o parte de monitorizare şi de eficientizarea competiţiei în acest sistem.

Realizator: Îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice reprezintă o condiţie prealabilă pentru ca România să poată accesa fondurile europene ce i-au fost alocate pentru următorii şase ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie