Consiliere în perioada Ramadanului pentru musulmanii care suferă de diabet zaharat

Musulmanii din Statele Unite care suferă de diabet zaharat tip II, dar aleg să ţină postul Ramadanului, vor beneficia de programe de consiliere individualizate, potrivit Asociaţiei Americane pentru Diabet (ADA) din Boston, care la ultima reuniune a prezentat rezultatele unui proiect-pilot de consiliere desfăşurat în mai multe ţări arabe.
Ramadanul sau Ramazanul este cea de-a noua lună a calendarului islamic, care marchează momentul în care Coranul i-a fost prezentat profetului Mahommed. În acest an, Ramadanul începe pe 18 iunie în majoritatea ţărilor musulmane, calculul fiind făcut în funcţie de fazele Lunii.
Musulmanii din întreaga lume respectă Ramadanul ţinând post din zori şi până la apusul soarelui. Persoanele bolnave de diabet sunt scutite de legea islamică de la acest ritual, dar mulţi musulmani aleg totuşi să postească, în ciuda bolii, afirmă dr. Mahmoud Ibrahim de la Centrul de Consiliere pentru Diabetici din McDonough, statul american Georgia.

ram

„Misiunea noastră este să îi ajutăm pe cei care ţin postul să facă acest lucru într-o manieră mai sigură pentru sănătatea lor”. Îi învăţăm cum să-şi programeze mesele, activitatea fizică, cum să-şi monitorizeze glicemia şi le întocmim un plan personalizat. Ideea a ajuns în America după ce a fost testată în mai multe clinici din Iordania, Egipt, Arabia Saudită sau Iran, cu rezultate bune pentru participanţi. Concluziile acestui studiu au fos publicate în British Medical Journal.
Postul ţinut în Ramadan prezintă două categorii de risc pentru bolnavii de diabet zaharat de tip II (non-insulino-dependent). Primele sunt complicaţiile date de glicemia prea scăzută sau prea ridicată, cetoacidoza diabetică (un dezechilibru metabolic care poate fi fatal), deshidratarea şi cheagurile sanguine. În al doilea rând, musulmanii încep adevărate festinuri la sfârşitul Ramadanului, ceea ce duce la luarea în greutate.
„Persoanele cu diabet de tip I, insulino-dependent, nu trebuie să postească sun nicio formă, la fel şi copiii sau femeile diabetice care sunt şi însărcinate” avertizează doctorul Ibrahim.

Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă