Banca Centrală Europeană a alocat fonduri de urgenţă pentru băncile elene

Banca Centrală Europeană a alocat fonduri de urgenţă pentru băncile elene, care se confruntă cu o lipsă majoră de lichidităţi. Instituţiile bancare au nevoie de aceste împrumuturi pentru a-şi acoperi pierderile rezultate în urma retragerilor masive din ultima săptămână, generate de temerile că depozitele ar putea fi convertite în moneda naţională elenă, dacă Grecia va ieşi din zona euro. Experţii susţin, însă, că banii sunt suficienţi pentru a menţine băncile pe linia de plutire doar până luni. Atunci, şefii de stat şi de guvern din cele 19 ţări ale Zonei Euro se vor reuni de urgenţă pentru a stabili soarta programului de ajutor financiar pentru Grecia, care a fost blocat după ce Guvernul de la Atena a refuzat să pună în aplicare noi măsuri de austeritate. Situaţia negocierilor între Atena şi creditorii săi a devenit critică, a afirmat ieri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Preşedintele Tusk spune că a sosit momentul să fie discutată de urgenţă situaţia Greciei la cel mai înalt nivel politic. El a cerut încetarea oricăror jocuri şi spune că, la final, decizia aparţine Greciei.
Donald Tusk – Ne apropiem de punctul în care guvernul grec va trebui să aleagă între acceptarea a ceea ce eu cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului sau să se îndrepte spre incapacitate de plată, dar, la final, va fi decizia Greciei şi responsabilitatea sa. Încă este timp rămas, dar numai câteva zile, să le folosim înţelept.
Reporter: Situaţia tensionată a negocierilor arată că nu se întrevede un compromis şi numai un acord de ultim moment ar putea salva Grecia. În acelaşi timp, o ieşire a Greciei din Zona Euro ar însemna şi o lovitură de imagine dat monedei unice europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie