Germania nu impune noi condiții pentru deschiderea capitolelor de negociere dintre Serbia şi UE

Germania nu a impus noi condiţii pentru deschiderea capitolelor în cadrul negocierilor privind aderarea Serbiei la UE, există doar subiecte care au fost întotdeauna pe agenda discuțiilor de la Bruxelles, a declarat Ernst Reichel, reprezentantul special al Germaniei pentru Balcanii de Vest, Turcia și țările CEFTA.
Sosirea cancelarului german Angela Merkel la Belgrad este o demonstrație a angajamentului activ la viitorul european al întregii regiuni, inclusiv al Serbiei, a declarat Reichel pentru cotidianul „Danas”. „Noi ne considerăm un partener apropiat și prieten al Serbiei pe drumul său către UE. Vizita este organizată ca să sublinieze acest mesaj și să arate că suntem de aceeași parte„, a adăugat el. Germania are așteptări mari de la Serbia, „legate de dialogul politic cu Kosovo”, a menţionat Reichel, care a precizat: „Sperăm că vom putea, în sfârșit, să spunem că acordul cu privire la normalizarea relațiilor, din aprilie 2013, a fost implementat, în esenţă și că principalele obstacole vor fi eliminate. Sper foarte mult că în acest an, UE va fi în măsură să deschidă capitolele de negociere„.
Întrebat dacă eventualul succes al viitoarelor discuții de la Bruxelles dintre Belgrad și Pristina va creşte şansele în acest sens, Reichel a răspuns afirmativ. „Desigur, acest lucru ar crește șansele. Aşteptăm punerea în aplicare a acordului. Acordul obligă și este normal să fie aplicat. Acestea sunt așteptările noastre înainte de a se deschide capitolele de negociere. Probabil, viitoarea reuniune de la Bruxelles nu va aduce atâtea rezultate astfel încât acordul să fie imediat aplicat în toate componentele lui. Implementarea nu este doar un acord verbal în cadrul reuniunii, dar, constă, de asemenea, în ceea ce se face pe teren. Nu cred că ar trebui să avem așteptări exagerate de la vizita cancelarului Merkel. Scopul acestor vizite nu este de a aduce mari daruri. Repet: şi noi avem așteptări de la Serbia și sperăm că vor fi îndeplinite„.
Întrebat ce crede despre rezoluția britanică referitoare la Srebrenica, Reichel a spus că se împlinesc 20 de ani de la masacrul din Srebrenica şi că la asemenea comemorări se desfăşoară activități la nivel internațional. Ca parte a acestor activități este, de asemenea, normal, să se adopte o rezoluție la ONU.
Cred că la aceste manifestări este util să fii pragmatic, nu şi dramatic, și să foloseşti ocazia ca să se abordeze această temă într-o manieră deschisă. Pe termen mediu și pe termen lung este indicat să nu se provoace controverse pe aceste teme, cum este uciderea în masă de la Srebrenica, care a fost caracterizată drept genocid de Curtea Penală Internațională și de Tribunalul de la Haga„, a menţionat Reichel.
Întrebat cum vede îngrijorarea din Serbia și Republica Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina – n.r.) datorită faptului că marcarea a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica și reformele din Bosnia-Herţegovina ar putea fi folosite pentru a afecta poziția RS prevăzută în Acordul de la Dayton, Reichel a afirmat că nu vede niciun scenariu în care Republica Srpska să fie pusă în pericol.
Pe termen mediu, însă, Bosnia Herţegovina are nevoie de un aranjament constituțional care să îi permită să funcționeze eficient. Situația actuală în ceea ce privește funcționalitatea nu este satisfăcătoare. Abordarea de bază a UE, însă, este de a lăsa la o parte chestiunile de natură constituțională și instituțională și de a se concentra pe teme care într-adevăr afectează viaţa cotidienă a cetățenilor, în primul rând problemele economice și sociale. Noi nu înțelegem de ce acest lucru este o problemă pentru unii din RS şi pentru președintele Milorad Dodik, pentru că nu se aduce nicio atingere jurisdicției RS„, a menţionat Raichel.
Săptămâna trecută, la Belgrad, oficialul german a avut convorbiri cu ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic, președintele Partidului Democrat, Bojan Pajtic și ombudsmanul Sasa Jankovic.

www.tanjug.rs – 20 iunie