Cea de-a cincea ediţie a Turneului Flautul Fermecat la final

Foto 7_Foto Virgil OprinaParada flautelor fermecate pe scenele din România s-a încheiat pe 27 iunie la Deva. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail s-au oprit în această a cincea ediţie a Turneului Naţional “Flautul Fermecat”, un proiect Radio România, în şapte localităţi din diferite zone ale ţării.

Iubitori ai muzicii de toate vârstele, unii melomani împătimiţi, alţii atraşi de spectaculosul acestei propuneri muzicale, au răsplătit cu minute întregi de aplauze fiecare evoluţie a celor doi artişti. Aceştia au prezentat un program atractiv, o călătorie prin stiluri şi genuri diferite, iar pentru prima dată în România, publicul a putut cunoaşte în acelaşi spectacol întreaga familie a flautului: flautul de lemn şi celebrul Flaut de Aur Muramatsu, flautele piccolo, alto sau bas.

Recitalul de la Bucureşti, în faţa a aproape 1000 de spectatori fost momentul de vârf al turneului. Spectatorii au ovaţionat îndelung şi au apreciat la superlativ seara:

„Este o îmbinare minunată. Dar şi instrumentiştii sunt nume consacrate”. „Venim de 5 ani la spectacolele acestor turnee. Îi felicit pe cei doi muzicieni pentru că circulă, duc aceste instrumente şi prin ţară”. „A fost un recital romantic, dar şi contemporan, a avut toate elementele unui program spectaculos”. „Am 8 ani şi îmi place să vin aici. Voi studia pian. Ştiu că pianele călătoresc mult”.

Pentru cei doi muzicieni este vremea bilanţului:

„Final de turneu, final de stagiune. Ce-și poate dori un interpret mai mult decât ceea ce am trăit eu, împreună cu Horia Mihail, la finalul acestei stagiuni prin turneul național ”Flautul fermecat”, organizat și mediatizat foarte bine de Radio România. Publicul din România este excepțional: atât de bun, de receptiv, de doritor de frumos, încât aplauzele, ovațiile și licărul de bucurie din ochii lor ne fac să credem că nu trăim degeaba. Este sentimentul care ne potențează nouă gesturile artistice. Fie că am cântat la Roman, Tulcea, Brașov, Pitești, Caracal, Deva sau pe marea scenă a Sălii Radio, iubitorii muzicii culte ne-au fost alături și, împreună, am realizat un spectacol ce ne va rămâne în suflet pentru multă vreme. În plus, acest turneu, pe lângă popularizarea și crearea unei anumite imagini, îmi acordă neprețuita șansă de a colabora cu Horia Mihail, un pianist ”de aur”, cu un tact, un cult al sunetului și o muzicalitate ce ridică dialogul nostru la cele mai înalte cote artistice”, a declarat Ion Bogdan Ştefănescu

Amănunte pe www.flautuldeaur.ro

Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală „Accendo”

Co-producător: TVR 2, Radio România Cultural, Radio România Regional

Sponsori: JTI, Adegas Oil

Transportator oficial : Dacia

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Hotel Pantex Braşov

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, România liberă, Caţavencii, România TV, Şapte Seri, Observator Cultural, Business Review, Tango, Ziare.com, TV Accent Tulcea, agentiadecarte.ro, Media Trust.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul cultural „Drăgan Muntean”, Asociatia Culturală DevART, Primăria din Tulcea, Teatrul “Jean Bart”, Filarmonica din Braşov, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Teatrul Naţional Caracal.