Executivul va discuta noul calendar de liberalizare a preţului gazelor naturale

Executivul va discuta în şedinţa de astăzi noul calendar de liberalizare a preţului gazelor naturale şi schema de sprijin pentru centralele de energie termică. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, de mâine, gazele din producţia internă pentru populaţie şi CET-uri urmează să se scumpească cu 6,7 lei,  ajungând la 60 lei pe megawatt oră. Mai multe aflăm de la redactorul nostru Petruţa Obrejan.
Reporter: Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ,  spunea recent ca la proiectul de Hotărâre de Guvern se va adăuga şi o specificaţie cerută de Consiliul Concurenţei.
Niculae Havrileţ: Se adaugă o specificaţie privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile, deci companiile care produc agent termic şi apă caldă, primind gazele subvenţionate din zona producătorilor. Acest lucru trebuie cuantificat. Trebuie stabilite condiţiile, cantităţile şi toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor. După şedinţa de marţi, noi vom face un comitet de reglementare extraordinar şi vom aproba tarifele noi începând cu 1 iulie.
Reporter: Potrivit noului calendar de liberalizare, stabilit împreună cu Comisia Euroepeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, preţul gazelor va creşte în următorii cinci ani, urmând să ajungă la 1 aprilie 2020 la 90 de lei pe  megawatt, România  angajându-se să elimine treptat preţurile reglementate în sectorul gazelor naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie