Posibil cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării

Meteorologii avertizează asupra posibilităţii instituirii, de miercuri, a unui cod roşu de caniculă, în partea de vest a ţării. Judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi cele mai afectate de temperaturile ridicate din următoarele zile, la care se vor adăuga valori critice ale indicelui de disconfort termic, ce vor face mult mai greu de suportat căldura. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus astăzi, într-o videoconferinţă organizată la sediul Guvernului, că episoadele de vreme foarte caldă vor alterna cu cele de instabilitate atmosferică. Furtunile violente şi descărcările electrice puternice se vor produce în special în nopţile de miercuri spre joi şi joi spre vineri, a mai precizat Ion Sandu.
Ion Sandu: Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roşu pentru caniculă. Pe parcursul zilei de joi, în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi, eventual, furtuni. Până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35-40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că este posibil să ne ducă în foarte multe zone la secetă extremă.
Realizator: În aceste condiţii, premierul interimar Gabriel Oprea le-a cerut prefecţilor şi şefilor Direcţiilor de Sănătate Publică să instituie măsuri speciale de ameliorare a afectelor caniculei şi să se asigure de existenţa stocurilor necesare de medicamente şi apă potabilă în spitale. De asemenea, el a solicitat constituirea la nivel local a Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă şi organizarea de puncte de prim ajutor. În plus, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă au primit sarcină să intensifice acţiunile de prevenire a incendiilor de vegentaţie.
Gabriel Oprea: Principala preocupare trebuie să o constituie identificarea persoanelor care prezintă un risc ridicat în privinţa stării de sănătate în perioada caniculară. O componentă esenţială a măsurilor care trebuie luate o constituie verificarea şi asigurarea funcţionării sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile. De asemenea, cunoscând că în perioadele de caniculă creşte riscul producerii unor incendi, am cerut Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă să intesifice acţiunile de prevenire.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie