Ministerul de Externe al Rusiei promite contramăsuri după ce consulul general al Rusiei în Ucraina a fost declarat persona non grata

Moscova apreciază drept o acţiune ostilă ceea ce s-a întâmplat cu consulul general al Rusiei la Odessa şi va lua contramăsurile necesare – a declarat, pentru Interfax, secretarul de stat, adjunct al ministrului de externe al Rusiei, Grigori Karasin. „Se înţelege că nu suntem încântaţi de situaţia creată şi considerăm că este vorba de o nouă acţiune ostilă, care are ca scop tensionarea artificială a legăturilor noastre cu Ucraina” – a arătat Karasin, rugat să comenteze situaţia legată de declararea consulului general ad interim al Federaţiei Ruse la Odessa persona non grata. În astfel de situaţii, a arătat Karasin, în practica diplomatică se iau măsurile necesare, iar partea rusă îşi rezervă acest drept.

Anterior Ministerul de Externe al Rusiei confirmase incidentul şi declarase că pe această temă nu vor fi făcute comentarii oficiale. Ambasada Federaţiei Ruse în Ucraina şi Kremlinul au refuzat să facă comentarii: „Trebuie să vă adresaţi Ministrului de Externe” – a declarat secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov. Serviciul de Securitate al Ucrainei comunicase că părţii ruse i-a fost înmânată o notă în care se cerea ca consulul general ad interim să părăsească neîntârziat teritoriul Ucrainei. După cum a afirmat purtătorul de cuvânt al departamentului amintit, Vasili Griţak, „hotărârea a fost luată din cauza incompatibilităţii activităţii diplomatice a consulului” şi a faptului că acesta a încălcat prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile consulare.

www.rosbalt.ru – 17 iulie