Actualitatea europeană

Statele Uniunii Europene, în special cele riverane Mării Mediterane, se confruntă în ultimele luni cu o intensificare fără precedent a fenomenului migraţiei ilegale. Recent, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a cerut solidaritatea dintre statele membre în problema migraţiei.
Lumea se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaţilor de la cel de-al doilea Război Mondial încoace, iar Europa se vede nevoită să se descurce cu fluxuri mari de oameni care caută un refugiu aici – a spus comisarul Avramopoulos: „Situaţia din ţara pe care o cunosc cel mai bine, Grecia, a devenit în mod particular stringentă, aproape 50 de mii de imigranţi au sosit aici în luna iulie, comparativ cu numai 6 mii în iulie anul trecut”.
Pentru Grecia, Comisia Europeană a aprobat fonduri de urgenţă de 474 de milioane de euro şi primii bani ar putea fi vărsaţi chiar săptămâna aceasta. Bruxelles analizează de asemenea cererea Greciei pentru 2,7 milioane de euro pentru a sprijini prima misiune a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi în Marea Egee. La Pireu va fi înfiinţat un comandament pentru problema refugiaţilor din Grecia, după modelul celui din Italia. Tot la Pireu Comisia Europeană va organiza pe 25 şi 26 august o reuniune a tuturor agenţiilor europene cu atribuţii în domeniul migraţiei. După Italia şi Grecia, Ungaria a devenit ţara cea mai expusă problemei imigranţilor cu 35 de mii de oameni sosiţi numai în luna iulie. Budapesta a cerut asistenţă de urgenţă în valoare de 8 milioane de euro pentru extinderea capacităţilor de primire. În luna octombrie va avea loc o conferinţă specială pe tema migraţiei din Balcani către Europa Centrală. Fonduri de urgenţă a cerut şi Austria şi s-ar putea să le primească luna acesta. Situaţia de la Calais din Franţa pe unde imigranţi încearcă să ajungă în Marea Britanie folosind eurotunelul este un alt exemplu al nevoii de solidaritate între statele membre – a mai spus comisarul european Avramopoulos. Franţa a primit deja 4 milioane de euro ajutor de urgenţă, iar comisia se aşteaptă la o nouă solicitare. Însă problema migraţiei nu se va rezolva numai cu bani. Vorbind despre agenda europeană privind imigraţia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat că este vorba de solidaritatea statelor membre care vor trebui să accepte împărţirea acestei poveri prin aşa-numitul sistem de cote: „Noi, Comisia, am propus statelor membre un sistem de cote de relocare a migranţilor pentru o abordare mai bună a sistemului de imigraţie legală în lunile viitoare. Nu putem lăsa singure ţări ca Italia, Malta, Grecia. Este nevoie de solidaritatea împărtăşită a statelor membre. Va trebui ca cei mai reticenţi să se inspire din faptele celor mai generoşi şi ambiţioşi”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 august)