IA REGNUM NOVOSTI: România este contra „maidanului”: „Republica Moldova are nevoie de evoluţie, nu de revoluţie”

Pe fondul protestelor antiguvernamentale de la Chişinău, preşedintele Parlamentului României a anunţat că sprijină conducerea Republicii Moldova.

„Republica Moldova nu are nevoie de revoluţie, ci de evoluţie”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, la terminarea întâlnirii cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Zgonea a spus că România susţine conducerea Republicii Moldova, ca şi până acum, şi, în acest context, consideră că autorităţile moldoveneşti trebuie „să comunice cu cetăţenii şi să înţeleagă că scopul lor este rezolvarea problemelor cetăţenilor”. „Cetățenii Republicii Moldova nu mai au răbdare, vor să trăiască așa cum au sperat să trăiască, atunci când republica şi-a câștigat independența. Continuaţi-vă drumul, indiferent de dificultăţi şi de interesele cuiva, continuaţi reforma și modernizarea Republicii Moldova”, a făcut el un apel către Candu. Republica Moldova, după cum a afirmat Valeriu Zgonea, „rămâne o prioritate pentru România și se va bucura de sprijinul fără rezerve în procesul de integrare europeană.”

Andrian Candu, la rândul său, a declarat că România este un bun exemplu pentru Republica Moldova în lupta împotriva corupției. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a promis că sistemul de combatere a corupției din Republica Moldova va fi „resetat” în viitorul foarte apropiat.

Candu și Zgonea au semnat, de asemenea, un „memorandum de înțelegere” între cele două parlamente. În plus, părțile au convenit că Bucureştiul şi Chişinăul vor promova un mesaj unitar pentru „integrarea europeană” a Republicii Moldova în faţa „partenerilor externi” din Occident. În timpul vizitei sale la Chișinău, Valeriu Zgonea s-a întâlnit, de asemenea, cu Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, cu premierul Valeriu Streleţ şi cu Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova. La fiecare reuniune, el a subliniat că România continuă să sprijine conducerea actuală a Republicii Moldova.

IA REGNUM NOVOSTI (Rusia), 20 septembrie 2015

Traducerea: Viorel Patrichi