NÉPSZABADSÁG: Apa Nova a avut un serviciu secret propriu

Lupta împotriva corupţiei din România a ajuns şi la Societatea Apa Nova care funcţionează cu capital francez şi care asigură necesarul de apă potabilă a Bucureştiului. La iniţiativa DNA, fostul director al societăţii de cetăţenie franceză a fost pus sub urmărire neavând voie să părăsească România, să ia legătura cu foştii săi subalterni şi trebuie să se prezinte periodic la un post de poliţie.

Procuratura cercetează funcţionarea Apa Nova de la sfârşitul lunii septembrie. Potrivit suspiciunilor societatea a reuşit să majoreze des preţul serviciilor în schimbul mituirii întregii autorităţi locale. De asemenea, prin racolarea unor foşti informatori a avut un serviciu secret pentru a împiedica „desecretizarea” informaţiilor privind activităţile secrete.

Conducerea Bucureştiului a concesionat în 2000 pentru 25 de ani aprovizionarea cu apă potabilă a Capitalei societăţii Apa Nova. În ultimii 112 ani preţurile au fost majorate de 28 de ori, ajungând la un multiplu de şase ori faţă de preţul iniţial. La Bucureşti un metru cub de apă costă 5,75 lei, în timp ce la Cluj preţul este de 2,63 lei.(MTI)

NÉPSZABADSÁG (Ungaria) – 7 octombrie 2015

Traducerea: Imola Stănescu