Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

În perioada 9-18 octombrie 2015, la Varşovia se desfășoară cea de-a 31-a ediţie a cunoscutului Festival de Film „Warsaw Film Festival”. Ca în fiecare an, programul Festivalului include producţii româneşti recente, în diverse secțiuni.

În selecția finală se regăsesc producțiile Chuck Norris vs Communism, regia Ilinca Călugăreanu, în Concursul Filmelor Documentare și De ce eu?, regia Tudor Giurgiu, în secțiunea Descoperiri/Discoveries – comori alese din programul celor mai mari festivaluri internaționale de film. Fiecare dintre ele va fi prezentă în Festival prin trei proiecții, urmate de întâlniri și discuții cu regizorii. Din poziția de partener al Festivalului, Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine promovarea cât mai intensă a cinematografiei româneşti, prin invitarea la Varșovia a regizorilor celor două filme.

În programul din acest an va putea fi văzută, de asemenea, coproducția italo-română Banat, în regia lui Adriano Valerio. Filmul a fost selectat în Concursul 1-2, dedicat primelor două filme de ficțiune din creația regizorilor din întreaga lume.

 „Warsaw Film Festival” este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice poloneze și unul dintre festivalurile de clasă A din lume, organizat în fiecare an de Fundaţia de Film Varşovia. Fondatorul şi directorul Festivalului este Stefan Laudyn, cunoscut om de cultură polonez. Pe parcursul celor zece zile de Festival au loc proiecţii de film prezentate în cadrul diferitelor secţiuni şi concursuri, dar şi întâlniri cu cineaşti şi un târg de film central-european.