Kievul explică de ce nu a închis spaţiul aerian deasupra Donbasului înainte de prăbuşirea cursei MH17

Ucraina nu a închis complet spațiul aerian deasupra Donbasului până la prăbuşirea cursei aeriene MH17 deoarece nimeni nu şi-ar fi putut imagina că Rusia intenționează să utilizeze rachete antiaeriane împotriva aviației civile – a declarat, la ONU, ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, după ce Biroul olandez pentru securitate a publicat, marţi, raportul final cu privire la cauzele prăbuşirii cursei MH17, în iulie 2014, în regiunea Doneţk.

Prima concluzie la care au ajuns anchetatorii este că zborul MH17, al companiei „Malaysia Airlines”, a fost doborât de o rachetă de tip „BUK”, fabricată în Rusia, şi lansată dintr-o zonă controlată de rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei. Tjibbe Joustra, şeful Biroului olandez de securitate, a confirmat că avionul a fost doborât de o rachetă „BUK”, lansată de pe o rază de 320 de kilometri pătraţi, însă a atras atenţia că spaţiul aerian de deasupra Donbasului nu trebuia să fie deschis. „La acel moment, nimeni nu a fost conștient de o astfel de amenințare, nimeni nu şi-ar fi putut imagina că Rusia poate trimite în Donbas astfel de sisteme performante, care pot doborî avioane” – a reacţionat şeful diplomaţiei ucrainene.

Totodată, Pavlo Klimkin a subliniat că Rusia a lansat un război hibrid nedeclarat, în care nu sunt de neînțeles nici intenția, nici tipurile de arme la care se poate ajunge. „Când începe războiul, atunci când el este declarat, știi la ce să te aștepţi, dar acest război nu a fost declarat și nimeni nu şi-a putut imagina o astfel de amenințare” – a comentat Klimkin utilizarea rachetei ruse „BUK”, cu care ar fi fost doborît avionul malaezian lângă Doneţk, în iulie 2014.

www.korrespondent.net – 14 octombrie