De la Berlin şi New York, violonistul maghiar Antal Zalai vine la Sala Radio

Antal ZalaiLa doar 15 ani, în 1996, violonistul maghiar ANTAL ZALAI devenea cunoscut publicului internaţional prin interpretarea Concertului de vioară nr. 1 semnat de Béla Bartók la concertul de gală prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a Lordului Yehudi Menuhin, celebrul violonist, elev al lui George Enescu, eveniment derulat la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

Muzicianul astăzi aplaudat pe scene din întreaga lume este invitat, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, să concerteze vineri, 23 octombrie (19.00) la Sala Radio, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei. Alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO şi sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROŞANU, acesta va interpreta o lucrare pe care aveţi rar ocazia să o ascultaţi: Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară şi orchestră semnat de KARL GOLDMARK (1830-1915). Protejatul lui Liszt şi Erkel, considerat în epoca sa cel mai important compozitor maghiar după Liszt şi de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani, KARL GOLDMARK a fost un excelent violonist şi dascăl, printre studenţii săi numărându-se şi Sibelius.

Antal Zalai (1)De la celebra sală vieneză de concerte Musikverein, la sala Filarmonicii din Berlin sau concerte în aer liber în Central Park (New York), ANTAL ZALAI şi-a construit o frumoasă carieră internaţională. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani, iar în 2009 a absolvit studiile Conservatorului Regal de la Bruxelles. În 2008 şi-a făcut debutul în Marea Britanie, la Liverpool, unde a interpretat alături de Royal Liverpool Philharmonic concertul de vioară semnat de Glazunov. În acelaşi an a fost invitat să interpreteze aceeaşi partitură în sala filarmonicii din Berlin, alături de Deutsches Symphonie-Orchester. A susţinut numeroase recitaluri în prestigioase săli de concert din întreaga lume: Carnegie Hall New York – Weill Recital Hall, Kennedy Center Terrace Theater -Washington D.C., marea sală a Conservatorului din Moscova, Victoria Hall (Geneva), Chan Centre for the Performing Arts – Vancouver etc.

Repertoriul serii este unul cu totul deosebit: pe lângă concertul pentru vioară şi orchestră, veţi asculta şi trei celebre suite de dansuri aparţinând unor mari compozitori: Dansuri ungare (din care veţi asculta nr. 1, nr. 5, nr. 6) – BRAHMS, Dansuri slave (din care veţi asculta nr. 1, nr. 2, nr. 8 ) – DVOŘÁK şi Dansurile polovţieneBORODIN. Brahms a creat o suită de 21 de dansuri ungare, majoritatea bazate pe teme folclorice maghiare, partiturile devenind cele mai populare lucrări ale compozitorului. Creaţia lui Dvořák reuneşte 16 dansuri slave, compoziţiile fiind inspirate chiar de Dansurile ungare ale lui Brahms! Dansurile polovţiene – interpretate cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO (pregătit de DAN MIHAI GOIA) – sunt cea mai cunoscută parte a operei lui Borodin intitulate Prinţul Igor. Au devenit celebre graţie versiunii coregrafiate în cadrul stagiunilor prezentate la începutul sec. XX, la Paris, de Ballets Russes, compania lui Diaghilev.

Cristian OrosanuEvenimentul se derulează sub bagheta lui CRISTIAN OROŞANU, care a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a. În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. A dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România. Este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.