Dorantes. Interacción – Jazz flamenco la Sala Radio

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros şi de care vă veţi bucura în concertul susţinut sâmbătă, 24 octombrie (19.00) de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio! Prezentat în colaborare cu Institutul „Cervantes” din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei şi al Tourspain Viena, evenimentul intitulat “Dorantes. Interacción – Jazz flamenco” îl va aduce pe scena bucureşteană pe artistul spaniol, alături de LEONOR LEAL CHAMORRO – dans flamenco şi JAVI RUIBAL – percuţie.

Cunoscutul pianist spaniol a adus pe scenele internaţionale o abordare muzicală cu totul inedită: o sinteză între flamenco-ul tradiţional, muzica clasică şi cea de avangardă. Artistul spaniol are o istorie personală care se îmbină cu tradiţia flamenco-ului. Născut la Sevilla în 1969, într-o familie prestigioasă din lumea flamenco-ului, cu o linie lungă de artişti legendari, DORANTES a absorbit rădăcinile flamenco-ului acasă. Riguros în ceea ce priveşte tehnica, inovator în compoziţie şi perfect în execuţie, abordarea lui Dorantes l-a făcut să ajungă un nume important în lumea pianului de flamenco, deschizând o cale nouă în istoria pianului.

Dorantes este un muzician laureat cu multe premii, aclamat drept unul dintre cei mai interesanţi şi captivanţi pianişti şi compozitori de flamenco din lume. Şi-a făcut debutul profesional pe scenă la vârsta de 22 de ani, la Palatul Regal din Sevilla, cu Regele şi Regina Spaniei în audienţă.

Dar abia în 1998, când prima sa creaţie muzicală – Orobroy – a fost lansată, artistul a ajuns în atenţia publicului şi a criticilor, puritanii lăudându-i tehnica şi fanii aplaudându-i inovaţia curajoasă. De la acest punct încolo, muzica sa a fost considerată “flamenco-ul secolului douăzeci şi unu”.

Dorantes a fost numit Protector al Fundaţiei Naţionale pentru Cultura Gitano de către Ministrul Culturii din Spania, o distincţie acordată exclusiv marilor muzicieni de flamenco. Ca muzician şi compozitor renumit, Dorantes a fost apreciat şi în alte ipostaze. A lucrat ca regizor, producător şi aranjor pentru Gabriel Garcia Marquez, folosind texte din creaţia sa, Cuando Lebrijano canta, se moja el agua. În 2014 i-a fost conferită distincţia Joaquín Master of the Order of Performing Arts în Andalusia.

Alături de Dorantes, o veţi aplauda pe LEONOR LEAL, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din generaţia sa datorită personalităţii sale, a tehnicii impecabile şi a capacităţii ei de improvizaţie. Leonor Leal a absolvit secţia de Dans Clasic şi Spaniol la Royal Academy of Dancing şi la Conservatorio Profesional de Danza din Sevilla. Este o dansatoare care porneşte de la tradiţia flamenco pentru a construi un discurs modern, contemporan. În 2011 a obţinut premiul pentru cel mai bun artist la debut, la Festivalul din Jerez, iar datorită proiectelor scenice individuale pe care le-a dezvoltat a atras atenţia unor dansatori de mare renume, precum Javier Barón sau Antonio Canales, alături de care a lucrat.

Prin spectacolul Interacción, Dorantes va oferi publicului de la Bucureşti o călătorie prin cele mai semnificative părţi ale repertoriului său, iar Leonor Leal va aşeza dansul flamenco în slujba limbajului muzical. Un spectacol în care se întâlnesc doi artişti ce au în comun o aceeaşi vocaţie, talent şi capacitate de a improviza.