Zilele teatrului românesc la Viena

Festivalul National de Teatru 2015În perioada 22 octombrie – 1 noiembrie 2015, publicul vienez are ocazia să vadă patru spectacole de teatru din România: 9 din 10 de Leta Popescu, Mein Kampf de George Tabori, Steaua fără nume de Mihail Sebastian şi BIZONI Fabula urbană #2 de Pau Miró.

Seria de evenimente teatrale debutează pe 22 octombrie, la ora 19.00, cu spectacolul 9 din 10 în regia Letei Popescu, prezentat pe scena Institutului Italian de Cultură de la Viena, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Europeană Contemporană organizat de EUNIC Austria. Spectacolul se joacă în limba română cu subtitluri în limba germană, având o durată de 70 de minute.

Speculând limbajul specific cărţilor motivaţionale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizaţiile actorilor Oana Hodade, Oana Mardare şi Doru Mihai Taloş, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticilor de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fals şi adevărat, la limita dintre „cum să fii?“ şi „fii tu însuţi!“. Acid şi plin de umor, 9 din 10  este o critică a standardelor actuale de perfecţiune şi o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme.

Leta Popescu este regizor şi membru fondator al Asociaţiei „Reciproca“. Leta a lucrat în zona independentă, realizând spectacolele Parallel (co-regizat cu Ferenc Sinkó), Poker şi Autobahn. Când nu lucrează cu actori, Leta susţine workshopuri de actorie în şcoli sau licee, scrie articole pe blogul personal şi face voluntariat la diferite festivaluri culturale din ţară. În 2014 a primit premiul UNITER pentru debut pentru spectacolul de teatru Parallel.

Festivalul de Dramaturgie Europeană Contemporană din Viena prezintă sub patronajul primarului oraşului Viena, dr. Michael Häupl, în perioada octombrie – decembrie 2015, producţii din Austria, Cehia, Croaţia, Italia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina.

În continuare, în premieră absolută, trei spectacole din cadrul Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti vor putea fi urmărite în direct la sediul ICR Viena. Prin parteneriatul încheiat între UNITER şi Institutul Cultural Român, iubitorii de teatru din Viena vor putea urmări evenimentul desfăşurat în România.

Următoarele spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru vor fi transmise la sediul ICR Viena:

Deschiderea festivalului

Vineri, 23 octombrie, ora 19.00 – Mein Kampf de George Tabori

Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Regia: Alexandru Dabija

Distribuţia: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman, Alexandra Tarce

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Farsa antinazistă Mein Kampf, cea mai cunoscută piesă a lui George Tabori, a fost prezentată pentru prima oară la Viena în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Vineri, 30 octombrie, ora 18.00 – Steaua fără nume de Mihail Sebastian

Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“, Bucureşti

Regia: Victor Ioan Frunză

Distribuţia: Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac, Luminița Erga, Mihaela Velicu, Mădălina Craiu, Andrei Huțuleac, George Costin, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, George Costin

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Steaua fără nume de Mihail Sebastian prezintă un oraş de provincie unde o străină fără bilet de tren și fără acte este coborâtă din tren. Încercând să o salveze de excesul de zel al șefului de gară, profesorul de matematici și astronomie la liceul oraşului, Miroiu, o invită stângaci să doarmă la el acasă. Ajunsă în modesta garsonieră, străina va descoperi lumea amețitor de mare a gândurilor acestui caraghios profesor. În brațele acestui om neobișnuit, Mona cunoaște dragostea cea mare.

Închiderea festivalului

Duminică, 1 noiembrie, ora 19.00 – Bizoni. Fabula urbană #2 de Pau Miró

Teatrul Naţional „Radu Stanca“, Sibiu

Regia: Radu Afrim

Distribuţia: Vlad Bîrzanu, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, Mariana Mihu, Marius Turdeanu, Adrian Matioc, Ioan Alexandru Savu

Durata: 80 minute (fără pauză)

Cu o distribuție formată din tineri actori, regizorul Radu Afrim creează în Bizoni. Fabula urbană #2 un spectacol emoționant despre moarte și supraviețuire. Bizoni. Fabula urbană #2 este povestea unei familii care dispare încet. Acțiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele și secretele se spală prin violență și izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată își pierde mințile și patru copii supraviețuiesc acestor întâmplări.

Intrarea la toate cele patru spectacole este liberă.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena