Vioara lui Enescu este în plin turneu prin sate şi oraşe

Vioara lui Enescu -Poiana Stampei 2Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media ce are loc în perioada 22 octombrie-3 noiembrie 2015, a marcat deja pe harta sa patru localităţi din Transilvania şi Suceava, urmând să se oprească în alte patru din judeţul Olt , apoi la sala Teatrelli din Bucureşti, acest recital fiind organizat cu sprijinul “creart-CENTRUL DE CREAŢIE, ARTĂ ŞI TRADIŢIE AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI”, şi la Sala Radio, tot din Capitală, unde va avea loc concertul de gală care va încheia turneul.

Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”), vioară cu care marele compozitor dădea concerte de binefacere sau cânta  în şcoli, pe front sau în spitale pentru a alina suferinţe.

Au trecut mulţi ani de atunci şi încă mai este nevoie de astfel de gesturi, lucru demonstrat de reacţiile spectatorilor din sate:

„Mi-a plăcut foarte mult. Avem ocazia foarte rar din păcate. A fost extraordinar. Şi muzica live e mai deosebită decât la televizor sau la radio”. „Mie mi-a plăcut la nebunie. Serios. Aşa m-a liniştit Shostakovich… Asta mi-a plăcut cel mai mult.” „Excepţional a fost. Excepţional. De la Cluj am venit. Am aflat aşa într-o secundă şi într-un minut am fost în Viişoara.” „Profităm cât putem de seri din acestea, liniştite. Uităm.” „M-a fermecat vioara. Se vede că e din 1731, deci  e o vioară aşa de preţioasă pentru că o rezistat în atâta timp şi cântă din ce în ce mai bine.” 

Gabriel Croitoru împărtăşeste primele impresii din turneu:

„De fiecare dată când mergem cu acest proiect prin ţară, avem parte de auditoriu diferit. E clar că am acoperit, în aceşti patru ani de când facem turneul Vioara lui George Enescu la sate, multe zone geografice din România şi vreau să spun că cel mai cald public, sau cel mai receptiv, este, de cele mai multe ori în zona transilvană. Şi asta mă bucură, pentru că iată, avem ocazia să prezentăm acest minunat instrument şi alături de el,  muzica pe care o reprezentăm prin intermediul acestui proiect al Radio România. Eu cred că am avut un impact în seara asta. Sigur proporţia aş zice că  e mai mare a celor cărora le-a plăcut,  faţă de cei care s-au plictisit”

Cum este primită muzica în aceste localităţi spune  Horia Mihail:

 „Nu e vorba de a înţelege ceea ce cântăm. Ceea ce facem nu este un limbaj care nu are cuvinte, litere, silabe, ci este un limbaj al muzicii, este o energie pe care o  transmitem. În momentul în care spui cuiva că îl iubeşti, nu cred că acel om trebuie să înţeleagă acel lucru,  ci  trebuie să îl simtă. „

Vioara lui Enescu -Poiana Stampei 3

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:

22 octombrie, ora 18              –  Comuna Viișoara, jud. Cluj – Casa de Cultură

23 octombrie, ora 18              –  Câmpia Turzii, jud. Cluj – Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”

24 octombrie, ora 19              –  Brașov – Sala Patria

25 octombrie, ora 19              –  Poiana Stampei, jud Suceava – Casa de Cultură

 28 octombrie, ora 19             – Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural ”Eugen Ionescu”

 29 octombrie, ora 19             – Caracal, jud. Olt- Teatrul Dramatic

30 octombrie, ora 18              – Izbiceni, jud. Olt- Centrul Cultural ”Tudor Gheorghe”

 31 octombrie, ora 18             – Osica de Sus, jud. Olt- Căminul Cultural

2 noiembrie, ora 19                – București – Sala Teatrelli

3 noiembrie, ora 19                – București – Sala Radio

Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAŢIE, ARTĂ ŞI TRADIŢIE AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI”, Muzeul Naţional George Enescu