REUTERS: UE şi Banca Mondială îndeamnă România să accelereze eforturile de recuperare a banilor rezultaţi din corupţie

Comisia Europeană şi Banca Mondială au cerut, luni, României să continue lupta anti-corupţie prin recuperarea activelor furate, în urma condamnărilor date de instanţele de judecată. Corupţia din România a descurajat investitorii străini, în timp ce evaziunea fiscală şi luarea de mită au pus presiune asupra finanţelor publice. Procurorii anticorupţie au lansat anchete împotriva unora dintre cei mai puternici şi mai bine conectaţi oameni din ţară, până la premierul Victor Ponta. Anul trecut au obţinut un record de 1.138 de condamnări şi instanţele au decis recuperarea a aproximativ 310 milioane de euro (341 milioane de dolari). Dar încercările de a recupera daunele au fost ezitante, iar autoritatea de colectare a impozitelor, ANAF, s-a plâns de resurse insuficiente. Guvernul a declarat că intenţionează să înfiinţeze o unitate pentru recuperarea prejudiciilor.

„România a făcut progrese enorme în ultimii ani”, a afirmat Ismail Radwan, specialist principal în gestionarea sectorului public, la Banca Mondială, la o conferinţă despre investiţiile străine. „Acum, trebuie să aducem împreună toate autorităţile, să confişte şi să recupereze activele furate. În momentul de faţă, nu aveţi o instituţie care să se ocupe de acest lucru”. Angela Filote, şeful biroul local al Comisiei Europene, a declarat la conferinţă că recuperarea banilor este pentru România o modalitate de a genera mai multe fonduri pentru investiţiile publice, în faţa unor deficite bugetare mai mari. „Exemple de potenţial neexploatat pentru eliberarea de fonduri pentru investiţii includ utilizarea fondurilor structurale ale UE, îmbunătăţirea colectării impozitelor şi recuperarea activelor”, a declarat Filote.

Datele colectate de Reuters din sute de declaraţii ale procurorilor cu privire la investigaţii deschise în anul 2014 sugerează următoarele: corupţia ar fi costat statul, sectorul privat şi cetăţenii 1,022 miliarde de euro din aceste cazuri. Pierderile au apărut din evaziunea fiscală, lucrări publice cu costuri supradimensionate atribuite fără licitaţie, mită, manipularea frauduloasă a fondurilor de dezvoltare ale UE şi a subvenţiilor. Unele dintre investigaţii şi studii sunt încă în curs de desfăşurare.

Autor: Luiza Ilie

REUTERS (Marea Britanie), 26 octombrie 2015