Comunicat de presă

Ambasada Franței în România și Institutul Francez urmăresc cu atenție evoluțiile în curs de desfășurare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, în special ca urmare a publicării recente a noii liste de studenții străini admiși în primul an.  O permanență a fost deschisă la Institutul Francez din Iași, pentru a-i primi pe studenții francezi și părinții lor.

  Autoritățile franceze au fost informate cu privire la dificultățile studenților francezi și de alte naționalități, precum și despre eforturile autorităților naționale competente în vederea remedierii acestei situații.

  Ambasadorul s-a întâlnit de mai multe ori cu autoritățile naționale responsabile, inclusiv cu ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu. În special, domnia sa a atras atenția asupra situației studenților serioși care au început cursurile, și care, în prezent, ca urmare a unei noi evaluări a dosarului lor au aflat că numele lor nu mai apar pe noua listă de admitere. Aceasta situație determină neînțelegere, chiar disperare în rândul studenților afectați.

  Ambasadorul și-a exprimat sprijinul pentru procesul de redresare a Universității inițiat de autoritățile naționale și în special de domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Acest demers este esențial pentru a evita repetarea situației actuale.  O astfel de situație este și periculoasă pentru reputația studiilor medicale din România.

  De aceea, ambasadorul și-a exprimat, de asemenea, sprijinul său pentru autoritățile naționale competente din România, astfel încât acestea să invite universitatea la un dialog clar si transparent cu studenții.

  Ambasada Franței speră că, încă de la numirea în curând a noului rector, se va putea relua dialogul pe aceste baze între Universitatea din Iași și studenți, cu sprijinul autorităților naționale competente.