Votul prin corespondenţă intră în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor

Votul prin corespondenţă intră astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce, ieri, comisia parlamentară a adus o serie de amendamente proiectului. Astfel, această modalitate de vot va fi folosită doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale sau europarlamentare, cum prevedea iniţial proiectul adoptat de Senat. Redactorul nostru Angela Matei, cu o sinteză a discuţiilor din comisie.
Reporter: Votul prin corespondenţă se va aplica doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, potrivit amendamentului PSD aprobat de Comisia de Cod electoral. Deputatul Gabriel Vlase a precizat că acest proiect de lege va fi unul pilot şi va fi pus în practică la scrutinul parlamentar de anul viitor.
Gabriel Vlase: Cu ocazia asta, verificăm şi vedem exact cum funcţionează, vedem şi câţi cetăţeni din diaspora se vor înregistra în Registrul electoral şi avem timp până în 2019 să ne punem de acord să facem şi pentru prezidenţiale şi să vedem dacă pentru Parlamentul European putem verifica situaţia dublulului vot, pentru că cetăţenii din diaspora au posibilitatea de a vota şi în ţara lor de reşedinţă.
Reporter: O altă modificare adoptată constă în eliminarea posibilităţii de înregistrare online a alegătorilor din străinătate. Deputatul Mihai Voicu susţine că aceasta ar fi reprezentat principala simplificare a procedurii de vot, motiv pentru care PNL a votat împotriva amendamentului.
Mihai Voicu: Prin definiţie, votul prin corespondenţă trebuie să fie un ajutor pentru cei care se află la distanţă mare de secţia devotare sau au condiţii de vot greoaie. Or, dacă noi îi trimitem, practic, tot într-un anumit loc să înregistreze o cerere, înseamnă că doar complicăm o procedură.
Reporter: Singurul vot împotriva raportului întocmit de Comisia de Cod electoral a fost al deputatului UDMR Marton Arpad.
Marton Arpad: Având în vedere specificul diferit al celor trei tipuri de alegeri la care legea iniţială s-a referit, cea pentru alegerile preşedintelui României, din punctul nostru de vedere, este singurul tip la care se pretează votul prin corespondenţă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 octombrie