Premiul Publicului la Festivalul Filmului Francez 2015

Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România și Ambasada Franței în perioada 30 octombrie – 8 noiembrie, lansează și la ediția din acest an secțiunea Competiția tinerilor regizori, a cărui scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflați la primul lungmetraj.

Fidel politicii de promovare a talentelor şi a tinerilor regizori, Festivalul Filmului Francez prezintă în secțiunea Competiţia șapte premiere pline de promisiuni, iar publicul are posibilitatea de a vota câștigătorul. Filmul laureat va primi Premiul Publicului TV5Monde / RFI Romania / GDF SUEZ al Festivalului de film francez 2015 și va beneficia de sprijin pentru difuzarea în cinematografele din România. Prin vot publicul poate caștiga 2 difuzoare portabile pentru smartphones Orange și 3 aparate de cafea Nescafé Dolce Gusto oferite ca premiu prin tragere la sorți.

Filmele pot fi votate accesând pe jevote.ro.

„Fidélio, l’Odyssée d’Alice” de Lucie Borleteau

„Voyage en Chine” de Zoltan Mayer

„Qui Vive” de Marianne Tardieu

„Tristesse Club” de Vincent Mariette

„Le Challat de Tunis” de Kaouther Ben Hania

„Gaz de France” de Benoît Forgeard

„Respire” de Mélanie Laurent

*

Filmele din Competiția Tinerilor Regizori 2015

Le Challat de Tunis

Challat din Tunisia

Un film de : Kaouther Ben Hania

Cu : Kaouther Ben Hania, Jallel Dridi, Moufida Dridi, Mohamed Slim Bouchiha

Thriller, comedie dramatică – Franța, Tunisia, Canada, Emiratele Arabe Unite (2014) – 1h30

Sinopsis : În 2003, un bărbat pe o motocicletă, cu o lamă de ras în mână, lasă semne pe fesele cele mai frumoase ale femeilor care atrag atenția pe trotoarele din Tunisia. I se zice Challat, lama. După revoluție, o tânără regizoare încăpățânată, face o anchetă pentru a elucida acest mister.

Distincţii: Bayard d’or pentru cel mai bun film la Festivalul de Film Francofon din Namur 2014 ; Premiul sindicatului francez de critică cinematografica la Festivalul Internațional Amiens 2014 Premiul pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional Beirut 2014

 

Gaz de France

Gaz de France

Un film de : Benoît Forgeard

Cu : Philippe Katerine, Olivier Rabourdin, Alka Balbir, Jean-Luc Vincent

Comedie – Franţa (2015) – 1h26

Sinopsis : În Franța anilor 2020, Michel Battement, consilierul președintelui, trebuie de urgență să restabilească cota popularității președintelui Bird, înainte de a împiedica o cădere iminentă a regimului. În subsolurile aglomerate de la Élysée, el organizează o întâlnire secretă în compania celor mai inteligenți oameni din țară.

Distincţii : Selecție ACID Cannes 2015, Competiție Festivalul internațional de Film Fantastic Neufchâtel 2015

 

 Fidelio, l’Odyssée d’Alice

Fidelio, Odiseea lui Alice

Un film de : Lucie Borleteau

Cu : Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie

Comedie, dramă, romantic – Franţa (2014) – 1h37

Sinopsis : Alice are 30 de ani și este marinar. Lăsându-și partenerul pe uscat, ea pornește în larg pe un cargobot vechi. După ce se vede la bord, ea ajunge să preia postul unui bărbat care tocmai murise și va afla că Gaël, prima ei iubire, este căpitanul navei.

Distincţii : Festivalul Locarno 2014, premiul pentru interpretare feminină și premiul Europa Cinemas

 

Respire

Respiră

Un film de : Laurent Mélanie

Cu : Japy Joséphine, de Laage Lou, Carre Isabelle, Keim Claire, Bukvic Rasha

Dramă – Franța (2014) – 1h32

Sinopsis : Charlie, o tânără la 17 ani. Vârsta prieteniilor, a emoţiilor, a convingerilor şi a pasiunilor. Sarah, este nou venită. Frumoasă, îndrăzneaţă, un parcus, un temperament. Pe scurt, un star imediat. Sarah o alege pe Charlie.

Distincţii : Premiul presei internaţionale My French Film Festival 2015, Swann d’Or de la

Révélation féminine la Festivalul de Film Cabourg 2015, Selecţii: Cannes 2014 (Semaine de la Critique), Toronto 2014, César 2015

 

Tristesse Club

Tristeţe

Un film de : Vincent Mariette

Cu : Ludivine Sagnier, Laurent Lafitte, Vincent Macaigne, Noémie Lvovsky

Comedie – Franța (2014) – 1h36

Sinopsis :Doi fraţi îndepărtaţi, Léon şi Bruno, se regăsesc la înmormântarea tatălui lor. În momentul în care apare o soră de nicăieri, totul se complică. Primul lungmetraj al regizorului Double Mixte şi Les Lézards .

 

Qui Vive

Cine trăieşte

Un film de : Marianne Tardieu

Cu : Reda Kateb, Adele Exarchopoulos, Moussa Mansaly, Rashid Debbouze

Dramă – Franța (2014) – 1h23

Sinopsis : Chérif, în vârstă de 30 de ani se reîntoarce la părinții săi, doar pentru a câştiga concursul de infirmier. Aşteptând această şansă, el lucrează ca paznic într-un centru comercial.

Reușește să treacă examenul și întâlnește fata visurilor lui. Dar, într-o noapte, o întâmplare tragică îi schimbă viața.

Distincţii : Selecție ACID Cannes 2014, Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary 2014, Festivalul Internațional de Film La Rochelle 2014

 

Voyage en Chine

Călătorie în China

Un film de : Zoltan Mayer

Cu : Yolande Moreau, Qu Jing Jing, Ling Dong Fu

Dramă – Franța (2015) – 1h36

Sinopsis : Liliane pleacă în China pentru prima dată în viaţa sa pentru a repatria corpul fiului său, mort într-un accident. Ajunsă în această cultură atât de îndepărtată, călătoria marcată de doliu devine un adevărat drum iniţiatic.

*

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Co-organizatori: Alianța Franceză din Brașov, Centrul Cultural Reduta, Alianța Franceză din Constanța, Cityplex Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon din Buzău, Librăria Habitus

Parteneri principali: Orange, BRD, Dacia, Groupama Asigurări, Engie

Parteneri: Tarom, Nescafe, Carrefour, Gerard Darel, Kolectiv

Parteneri media: TV5MONDE, RFI, TVR, Radio România Internațional, Prodcens Media, Phoenix Media, Blitz TV, Europa Cinemas, Cinemagia, CinemaRX, B365, DOR, WebCultura, Postmodern, Iqool, Ziarul  Metropolis, Igloo, Calendarul Copiilor, Melc Codobelc, Urban Kid

Parteneri evenimente speciale: Club Control, Green Hours, Tucano Cafee, Kidodent, Chez Elvire, Improvisneyland

Cu sprijinul: Acid, Cahiers du Cinéma și MasterPrint

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete, cu o oră înaintea proiecției, de la librăriile Anthony Frost și Kyralina, în timpul programului de lucru cu publicul, precum și online pe eventbook.ro/elvirepopesco.

Program și detalii filme: http://issuu.com/ifbucarest/docs/fff_2015

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/1693931324177233/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne scrieți pe adresa fff@institutfrancais.ro sau să ne contactați la numărul de telefon +40.743.126.247