Raportul Băncii Mondiale în privinţa mediului de afaceri, favorabil României

Banca Mondială plasează România pe locul 37 din 189 de ţări în privinţa mediului de afaceri. Ţara noastră a urcat 11 poziţii în acest clasament şi a devansat state precum Italia, Ungaria, Rusia, Croaţia şi Grecia. În ceea ce priveşte începerea unei afaceri, România se află pe locul 45, în condiţiile în care, pentru deschiderea unei firme un patron are nevoie de mai bine de o săptămână şi de îndeplinirea a cinci proceduri.

Al 13-lea raport anual al Băncii Mondiale care face un clasament al ţărilor în care mediul de afaceri este unul prielnic plasează România pe locul 37 din 189 de ţări. Banca Mondială evaluează între altele modul în care reglementările în domeniu ajută sau afectează negativ companiile mici şi medii, de la plata taxelor la înregistrarea proprietăţii şi comerţul transfrontalier. În ce priveşte un mediu de afaceri prielnic, România depăşeşte Bulgaria care se află pe locul 38, Croaţia pe 40, Ungaria aflată pe locul 42, Italia pe 45, Turcia 55 şi Grecia pe locul 60. Raportul mai arată că România a introdus obligativitatea Registrului electronic pentru licitaţii şi pentru îmbunătăţirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor în timpul insolvenţei. Banca Mondială remarcă, de asemenea, alături de China, Franţa şi Grecia, ţara noastră pentru a că a redus nivelul impozitării muncii şi al contribuţiilor obligatorii. Din octombrie 2014, România a redus contribuţiile pentru asigurările sociale ale angajatorilor de la 20,8% la 15,8%. În topul locurilor în care mediul de afaceri este cel mai prietenos, pe primul loc rămâne Singapore; urmează Noua Zeelandă şi Danemarca.

Premierul Victor Ponta a salutat îmbunătăţirea mediului de afaceri din România reflectată în topul Băncii Mondiale şi a amintit, într-o postare pe Facebook, că guvernul a redus nivelul impozitării muncii şi al contribuţiilor obligatorii. Aflat la o reuniune internaţională în Mexic, premierul a pledat pentru transparenţă în guvernare şi pentru servicii publice eficiente. Victor Ponta le-a spus participanţilor că România este o democraţie tânără şi un membru proaspăt al Uniunii Europene, dar că autorităţile de la Bucureşti încearcă să atingă standardele internaţionale de democraţie în ceea ce priveşte guvernarea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie