A treia zi de doliu naţional. Eforturi pentru salvarea răniţilor.

România este în doliu şi astăzi, după tragedie. Ieri, mii de oameni au participat, în capitală, la un marş în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu, dar şi în semn de solidaritate cu supravieţuitorii. Ei au plecat din Piaţa Universităţii şi s-au oprit în faţa Clubului Colectiv, unde au aprins lumânări şi au depus flori. Printre cei care au participat au fost prieteni şi rude ale victimelor şi supravieţuitorilor. Acolo a fost şi reporterul RRA Alex Buzică. El a stat de vorbă cu câţiva dintre cei care au venit să aprindă o lumânare la locul tragediei.
-: Am fost mai apropiat de eveniment, prin prisma faptului că am un prieten care se află în stare gravă la spital. Era pasionat de concerte, tot  timpul se băga în primele rânduri. În seara aia, mă rog, am stat acasă şi l-am găsit pe listă, mi-am imaginat ca s-a întâmplat ceva rău cu el.
Reporter: Eşti emoţionat, plângi pentru prietenul tău.
-: Să sper că o să fie bine.
-: E adevărat că evenimentul neplăcut a impresionat pe toată lumea. Nu sunt lucruri pe care le poţi comenta sau, cel puţin, eu nu pot. Tocmai  ce am venit de la  o cunoştinţă de la capelă. Dumnezeu să-l ierte! Ce să zic, e şocant.
-: Mă simt că nu sunt în siguranţă pe unde merg. Pur şi simplu, cred ca ar trebui să fie foarte bine reglementate şi verificate.
Reporter: Aţi avut pe cineva acolo?
-: Am avut un prieten, dar nu a fost printre cei răniţi.
-: Sper ca cei care sunt în viaţă să rămână încă în viaţă.
-: Să lupte în continuare.
-: Aş fi putut fi şi eu acolo, ar fi putut fi oricine dintre noi. Sper ca totul să fie în regulă şi să nu se muşamalizeze nimic şi cei care sunt vinovaţi să plătească pentru asta.
-: Toată lumea are lacrimi în ochi.
-: Am fost impresionaţi din noaptea în care s-a întâmplat, când am văzut cum reacţionează toţi.
Reporter: Câţi ani ai?
-: 21, Florina.

* * * * *

În cele 12 spitale din Bucureşti, unii dintre pacienţi încă nu ştiu nimic de soarta celor cu care au ales, în urmă cu două zile, să meargă la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”. Starea lor de sănătate nu permite niciun şoc – spun medicii – astfel încât consideră că-i protejează dacă nu le dau detalii. În unele cazuri, s-a recurs la transferuri între spitale, pentru a reuni familiile. În spatele acestui tablou cutremurător, sunt cadrele sanitare extenuate. Alături de ele, reporterul RRA Bogdan Isopescu a aflat dramele celor internaţi după incendiu.
Reporter: Spitalul Militar Central. Pentru 12 pacienţi lucrează 44 de doctori, 60 de asistente şi 20 de infirmieri. Doctrorul Florentina Ioniţă Radu, comandantul uniăţii spune că atmosfera este de tranşee.
Florentina Ioniţă Radu: Este un pacient a cărui prietenă a murit lângă el, dar el încă nu ştie acest lucru încă şi noi toţi ceilalţi ştim, însă nu este momentul acum să îi spunem adevărul.
Reporter: Spitalul Militar are rezerve de sânge doar pentru două zile, aşa că echipa solicită donatorilor să contacteze unitatea online sau la poarte spitalului. În schimb, la Centrul de Transfuzii Bucureşti este o coadă la donaţii de sânge.
-: Păcat că trebuie să se întâmple astfel de cazuri ca să ne trezim.
Reporter: Cum este pietena dumneavoastră?
-: Este în stare destul de gravă, la Spitalul Bagdasar.
Reporter: Printre donatori, asociaţii şi voluntarii aleargă cu fructe, apă şi sendvişuri. Doctorul Doina Goşa este directorul Centrului de Transfuzii Buucreşti şi îmi spune că a fost copleşită de răspunsul societăţii civile.
Doina Goşe: Oamenii au venit în număr mare să doneze sânge.
Reporter: Perosnalul medical face faţă?
Doina Goşe: Face faţă, în schimb este foarte obosit.
Reporter: La Spitalul Grigore Alexandrescu, toată echipa este sălile de operaţie. Discut cu Dan Mircea Enescu, managerul unităţii.
Dan Mircea Enescu: Am mai aprobat un transfer de la Spitalul Elias şi aceasta, pentru că sunt soră şi frate şi atunci, pentru familie, este mult mai uşor să fie într-un loc şi mi se pare şi uman. Iar starea lor este diferită.
Reporter: Doctorii avertizează însă: cazurile de arsură gravă pot avea complicaţii supriză şi abia după o săptămână se poate vorbi de şanse clare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI + 2 noiembrie