Decada orchestrelor radio

Luna decembrie a anului 1944 aduce cu ea infiintarea Orchestrei de Camera a Radiodifuziunii. Cateva luni mai tarziu, mai exact pe 1 noiembrie 1945, este înfiintat Corul de copii Radio, iar Radiodifuziunea devine membru al Organizatiei Internationale a Radiodifuziunilor.

2Un lucru inedit si in premiera, in anul 1947 se înfiinteaza Orchestra de Estrada Radio si se realizeaza primele înregistrari pe banda de magnetofon în afara radioului.

Tot in aceasta perioada, prin vara anului 1950, se difuzeaza in unde scurte prima emisiune în limba româna pentru strainatate, în paralel cu postul “România libera”, care emitea tot pe unde scurte. Ambele aveau programe cu durata de 30 de minute.

La 27 noiembrie, Radiodifuziunea isi primeste noua casa, deoarece in aceasta zi este inaugurat actualul sediu al Radio Romania, realizat dupa trei ani de lucrari. Nu departe de aceasta data se difuzeaza în premiera si adaptarea radiofonica a dramatizarii romanului ,,Mama” de Maxim

Gorki, precum si premiera piesei ,,Femeia îndaratnica” a lui William Shakespeare în regia lui Mihail Zirra.

Din 1956, Radio Romania are parte de colegialitate si in mediul televizat, cand la 31 decembrie este înfiintata Televiziunea Româna. Un alt mare talent este dezvaluit numai la cinci ani de la moartea sa. In mai, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la moartea lui George Enescu s-au difuzat emisiuni muzicale sau montaje literar-muzicale, iar din septembrie se transmit concerte de la a II-a editie a Concursului si a Festivalului International „George Enescu”.

Din 13 noiembrie, si nu e o zi cu ghinion, cel putin nu pentru Radio Romania, se difuzeaza zilnic pe Programul II emisiunea „Actualitatea Radio” care va oglindi aspecte variate ale vietii politice, economice si social-culturale din tara.

Un alt aspect important al Radiodifuziunii ia nastere din 15 noiembrie, atunci cand Radio Romania debuteaza cu lectiile de limba rusa, engleza si franceza. Emisiunile pentru învatarea limbii ruse si franceze se adresau începatorilor cât si celor avansati în t imp ce lectiile de engleza erau numai pentru începatori.

Totodata, respectiv in iunie are loc si prima „Editie Radiofonica Eminescu” care cuprindea 20 de emisiuni, iar la 10 octombrie incepe cea de-a XVIII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Tokyo. Radiojurnalele de dupa-amiaza transmit informatii despre manifestarile sportive, iar programul I transmite la orele 17:30 si 21:30 emisiunea „Olimpiada Tokyo 1964”.

Nici aniversarea de 150 de ani de teatru cult în limba româna nu este uitata. La data de 19 decemdrie 1966 se difuzeaza saptamâna teatrului românesc. In acelasi registru sunt sarbatoriti si tinerii, cu ocazia Zilei Tineretului din România, cand la 2 mai se difuzeaza emisiuni realizate de catre tineri.

buletin