Preşedintele Klaus Iohannis va co-prezida reuniunea la nivel înalt a ţărilor din Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis va co-prezida astăzi, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, reuniunea la nivel înalt a ţărilor din Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti. Vor fi prezenţi şi şefi de stat din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia, şeful Camerei Deputaţilor din Cehia, precum şi secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. Întâlnirea urmăreşte adoptarea unei declaraţii comune despre necesitatea unei prezenţe adecvate a Alianţei Nord-Atlantice în regiune. Ieri, Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele polonez. Cei doi şefi de stat au vorbit despre cooperarea economică bilaterală şi despre resursele de energie. O sinteză realizată de redactorul nostru, Oana Bâlă.
Reporter: Oana Bâlă – Relaţiile dintre România şi Polonia se află la un nivel deosebit de înalt, cu o intensitate în continuă creştere în ultimii ani, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că cele două ţări au obiective comune atât în plan regional, cât şi internaţional.
Klaus Iohannis: Dorim să valorificăm mai bine interesul oamenilor de afaceri români şi poloni de a investi în cele două ţări.
Reporter: La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a subliniat că dacă infrastructura s-ar dezvolta, colaborarea economică dintre cele două ţări ar fi mai bună şi a recomandat utilizarea fondurilor europene în această privinţă. Preşedintele polonez a făcut referire şi la problematica securităţii energetice.
Andrzej Duda: În prezent, Uniunea Europeană trebuie să încerce să îşi asigure suveranitatea energetică, este vorba despre folosirea propriilor resurse sau a unui mixt energetic, dar şi de diversificarea surselor de energie. Trebuie găsite noi soluţii. Nu ne putem permite ca Uniunea Europeană să fie dependentă de gazul din Rusia.