NEWSWEEK: Ce anume a dărâmat, de fapt, guvernul român?

 La mai puțin de o săptămână după incendiul dintr-un club de noapte cu muzică heavy metal, din Bucureşti, soldat cu 32 de morţi şi peste 130 de răniţi internaţi în spital, premierul român Victor Ponta şi-a anunțat demisia, împreună cu întregul guvern. Dar pancartele purtate de 20.000 de protestatari care au umplut străzile capitalei aseară, ca reacţie la incendiu, au spus o poveste mai lungă. „Corupția ucide”, scria pe ele. Pentru poporul român sătul de un guvern nepopular, incendiul tragic din clubul de noapte a fost, pur și simplu, ultima picătură. De mai mult timp, Ponta s-a confruntat cu apeluri în creștere pentru a demisiona din cauza mai multor scandaluri dăunătoare. În 2014, el a fost nevoit să renune la titlul de doctor, după ce a fost acuzat de plagiat de un grup de cadre universitare de la Universitatea București, în 2012. În septembrie, a devenit primul prim-ministru român în funcţie trimis în judecată sub acuzaţii de corupție. El a fost pus sub acuzare în iulie, pentru fals, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în timp ce lucra ca avocat în 2008. Ponta a negat acuzațiile și, până în prezent, a rezistat apelurilor de a demisiona. Dar în declarația sa privind demisia, anunţată miercuri, Ponta a spus: „Am obligația să recunosc că există o furie legitimă în societate”.

Nu numai Ponta este în lumina reflectoarelor. Unii critici spun că mita și corupția sunt endemice în viața publică românească. Începând cu 2014, în parte datorită campaniei perseverent împotriva oficialilor corupți a președintelui român Klaus Iohannis, o serie de foști și actuali miniștri au fost arestați. În acel an (?), fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Mai recent, ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost sub presiune pentru a demisiona din cauza recentului deces într-un accidentă al unui poliţist care a fost însoțea coloana sa oficială. Incidentul a determinat sute de persoane să protesteze, susţinând că Oprea a abuzat de funcţia sa, prin utilizarea prea multor coloane oficiale. Oprea acum a părăsit funcţia, împreună cu Ponta.

„Ponta este un simbol al corupției în țară”, spune Pieter Cleppe, un avocat de la think-tankul Open Europe, care crede că incendiul din clubul de noapte a fost doar catalizatorul pentru căderea lui Ponta. Liderul Partidului Social Democrat, de guvernământ, al lui Ponta, Liviu Dragnea, a declarat că premierul a renunțat la mandatul său, pentru că „trebuie să-și asume cineva responsabilitatea” pentru incendiul din club, potrivit Financial Times. Martorii spun că focul a izbucnit în timpul unui concert heavy metal din clubul de noapte Colectiv de la București, vineri seara, când trupa care cânta a tras focuri de artificii. O scânteie a aprins buretele care acoperea un stâlp şi, în câteva secunde, întregul tavan a fost cuprins de flăcări. În jur de 500 de persoane, inclusiv adolescenţi de 14 ani, erau în interiorul, a relatat Sky News. Cei trei proprietari ai clubului au fost arestați, iar protestatarii spun că locul nu avea suficiente ieșiri de urgență și nu au fost autorizat să găzduiască un astfel de concert. Dar unii protestatari imediat au arştat cu degetul spre birocrați și politicieni, care purtând partea lor de vină.

Protestatarii au declarat pentru BBC că primarul sectorului din București unde a avut loc incendiul a aprobat ilegal deschiderea clubului și că proprietarii au mituit autoritățile pentru autorizaţie. Afirmaţiile nu au putut fi susţinute, dar faptul că atât de mulți oameni au ieşit pe străzi, convinşi că guvernul a jucat un rol indirect în tragedie, arată gradul de furie produs de nepotismul agresiv din țară. „Oamenii ieşiţi în stradă noaptea trecută au avut, în primul rând, un sentiment de solidaritate cu cei care au murit”, a spus Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului din România. „Dar ei nu au ieşit numai ca să-și exprime compasiunea, ci pentru că sunt foarte supăraţi că autoritățile nu îşi fac datoria pentru a preveni astfel de accidente, sau pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați”.

Cleppe spune că ar fi dificil să se dovedească faptul că evenimentele tragice de vineri seara ar fi fost direct legate de autorizaţii sau permise incorect acordate, dar a subliniat că probleme mai ample legate de corupție există oricum. „Ar fi putut fi riscuri uriașe în club, chiar dacă ar fi avut autorizaţii corect luate, dar nu contează, pentru că este perceput a fi doar încă un exemplu de corupție și de lipsă de respect pentru statul de drept, ceea ce a dus la moartea unor oameni, fie că se justifică sau nu „, spune Cleppe. „Protestele sunt, de fapt, despre dorinţa de a cădea capetele unora dintre cei responsabili, percepuţi ca o frână pentru țară”.

NEWSWEEK (SUA), 4 noiembrie 2015

Autor: Felicity Capon