La Palatul Cotroceni, s-a încheiat prima rundă de negocieri în vederea găsirii unei soluţii pentru desemnarea unui nou premier

La Palatul Cotroceni, s-a încheiat ieri, prima rundă de negocieri în vederea găsirii unei soluţii pentru desemnarea unui nou premier. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR, ALDE şi, în premieră, cu cei ai societăţii civile, după ce, joi, a discutat cu liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale. Şeful statului a susţinut că ideile venite din partea societăţii civile sunt foarte bune şi vor fi preluate pentru a fi duse înspre partidele politice. Redactorul nostru, Amalia Bojescu, a sintetizat declaraţiile de ieri.
Reporter: UNPR îl va sprijini întotdeauna pe şeful statului, în probleme importante de securitate naţională.
Gabriel Oprea, preşedintele UNPR: I-am transmis întreaga disponibilitate a UNPR-ului, atât în desemnarea primului ministru, cât şi a viitorului guvern. Suntem total de acord şi susţinem alegerile anticipate şi sprijinim stabilitatea României.
Reporter: Partenerii de coaliţie, cei de la ALDE, nu susţin alegerile anticipate şi cred că trebuie găsite soluţii pe actuala configuraţie politică.
Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE: Această formulă, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula care s-a discutat despre premier tehnocrat, denotă acelaşi lucru de fugă de responsabilitate.
Reporter: În premieră, la Cotroceni au fost reprezentanţii societăţii civile şi cei ai protestatarilor din stradă. Mesajul lor a fost acela că actuala clasă politică nu mai are legitimitate, iar în noul guvern trebuie să se regăsească oameni integri, fără probleme în justiţie.
Sorin Ioniţă, de la Expert Forum: Credem că este mai bine ca preşedintele să-şi ia riscul să pună un prim-ministru în sensul a ce cere strada, deci mai puţin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate, dar a guverna cu actualul Parlament este inacceptabil.
Reporter: Preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis reprezentanţilor societăţii civile că toate aşteptările lor sunt îndreptăţite şi a adăugat că este nevoie de o schimbare complexă în politica românescă.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis a spus că variantele discutate cu partidele politice au vizat fie numirea unui guvern tehnocrat, fie organizarea de alegeri anticipate.
Klaus Iohannis: Indiferent în ce variantă vom merge mai departe – cu alegeri anticipate sau cu un guvern tehnocrat – este evident că trebuie să se înţeleagă partidele politice asupra unui program minimal, ce trebuie făcut în perioada următoare.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis va convoca o nouă rundă de consultări şi intenţionează ca, până la sfârşitul săptămânii viitoare, să prezinte publicului şi o concluzie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie