Directorul Centrului de prevenire a conflictelor, despre situaţia din România şi din Republica Moldova

Ne apropiem de momentul în care vom vorbi cu colegii noştri din Republica Moldova şi acolo sunt lucruri complicate. Istoria românilor, într-un fel sau altul, este pusă la încercare şi de o parte şi de cealaltă a Prutului. Sărut-mâna, bună dimineaţa, Alina.

Alina Stoianov: Bună dimineaţa, Gabi. Bună dimineaţa, România.

Realizator: Traversăm vremuri complicate şi nu o spun numai chinezii, o spunem şi noil. Încercăm să descifrăm semnele lumii şi apelăm evident la persoane autorizate. Vă propun să ascultăm, de o parte şi de cealaltă a Prutului, punctul de vedere al domnului Iulian Chifu, director al Centrului de prevenire a conflictelor. Bună dimineaţa, domnule Iulian Chifu.

Iulian Chifu: Bună dimineaţa.

Realizator: Probleme şi de o parte şi de cealaltă a Prutului. Vă rog să le comentaţi.

Iulian Chifu: În Republica Moldova suntem într-o criză profundă şi o criză de disoluţie, atât instituţională, cât şi a coaliţiei pro-europene, o situaţie complicată de acea moţiune de cenzură votată de unul dintre partidele de coaliţie. Acesta a fost punctul de plecare, urmat imediat de câteva fenomene, le-aş spune eu, care însă sunt marcate de lipsa de convingere şi de reticenţa generală a publicului din Republica Moldova. Este vorba mai întâi despre posibilitatea de a crea o coaliţie, excluzând Partidul Liberal Democrat, pe care care s-a pus acea ştampilă de corupţie şi de fapt se pare că avem un singur corupt în Republica Moldova, lucru profund neadevărat, dar organele de cercetare de acolo nu par a mai face paşi în această direcţie, vizând şi alte ţinte. Pe de altă parte, formula unei alianţe de conjunctură, cu parlamentari luaţi unul câte unul, eventual cu acel anunţ al comuniştilor pro-europeni, nu, brusc partidul comunist a descoperit că este pro-european şi el şi că ar participa la o coaliţie. Sunt gesturi neconvingătoare şi în orice caz costisitoare pentru cazul în care o asemenea coaliţie se formează. Este o situaţie incertă în care singurul semnal pozitiv pare a veni de la celelalte două partide, Partidul Liberal, Partidul Popular Europeană, care împreună au decis ca formula de coaliţie să fie una doar în formatul pro-european să zicem consacrat, şi nu în chestiuni sau variante de mezalianţă cu susţinere comunistă. Până la urmă, trebuie însă să avem o  coaliţie, trebuie să avem foarte repede un guvern, sunt probleme economice, financiare importante şi o soluţie nu poate fi găsită în alt context. Până la urmă, este o chestiune şi de responsabilitate, dincolo de orgolii şi de lovituri între diferitele partide, oligarhi şi personalităţi de la Chişinău.
Realizator: Pe de altă parte, domnule Iulian Chifu, cum comentaţi evenimentele din ultima săptămână din România?

Iulian Chifu: Nu putem compara cele două situaţii, în primul rând pentru că România este stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi pe de altă parte, România are la nivelul infrastructurii şi instituţiilor statale instituţii solide, reformate care îşi fac treaba. Nu am auzit ca DNA să facă vreo pauză, nu am auzit ca instituţiile de forţă ale României să nu-şi facă treaba. Suntem în situaţia în care am avut un declanşator extrem de puternic, acea tragedie de la clubul Colectiv, care a generat un cutremur în spaţiul politic românesc, un cutremur care s-a soldat cu abdicarea actualei coaliţii de stânga, de la dorinţa de a forma vreun guvern sau de a propune măcar vreun guvern politic, vreun premier politic, acest lucru concomitent cu solicitarea de către PNL a unei variante de resetare a legitimităţii, respectiv de alegeri anticipate. Există şi o înclinaţie, concluziona preşedintele Iohannis după consultările cu partidele şi o înclinaţie spre a aduce specialişti, profesionişti. Eu insist pe o asemenea variantă şi pe stabilitea unor alegeri anticipate, probabil undeva concomitent cu alegerile locale, un guvern de tehnocraţi care ar permite administrarea corectă a alegerilor şi ar permite partidelor un interval de timp pentru reforme, pe de altă parte ar permite noilor partide să se înscrie şi să intre în competiţii. Dar vorbim aici despre o situaţie la nivel politic care ţine de /durerile/ de creştere ale unei societăţi care astăzi se reaşează, şi nu vorbim despre situaţia destul de complicată a Republicii Moldova problema legitimităţii este pusă sub semnul întrebării, unde problema independenţei sau a superpolitizării instituţiilor statului se pune.

Realizator: Şi o ultimă întrebare, poate delicată domnule Iulian Chifu. Sunteţi un foarte bun cunoscător al problemelor fostei Uniunii Sovietice, ştiţi foarte bine cum reacţionează actualele structuri ale Federaţiei Ruse şi întrebarea care vine de la sine este dacă şi de o parte şi de cealaltă a Prutului, în această perioadă de vulnerabilităţi şi de reaşezări, ar putea apărea diverse provocări, diverse manipulări?

Iulian Chifu: Federaţia Rusă este în momentul de faţă ocupată şi supraextinsă pe foarte multe planuri şi pe foarte multe fronturi, atât din punctul de vedere al resursei umane, cât şi din punctul de vedere al resursei militare şi financiare. Pe de altă parte, este un actor pragmatic, un actor pragmatic va profita întotdeauna de orice vulnerabilitate va identifica şi orice oportunitate i se va oferi. Nu se poate exclude o variantă a profitului, mai ales în ceea ce priveşte Republica Moldova. Să zicem că în România variantele sunt mult mai reduse şi capacitatea de acţiune şi baza de susţinere este mult mai redusă, există o reticenţă naturală a românilor în raport cu Federaţia Rusă, dar din nou, nicio acţiune care ar aduce profit Federaţiei Ruse nu poate fi exclusă pentru că vorbim despre un actor pragmatic care va valorifica orice oportunitate i se iveşte.

Realizator: Este clar, deci forţă şi coerenţă în lupta împotriva corupţiei, dar şi multă atenţie, mult tact pentru a nu fi victimele vreunei manipulări. Doamne ajută! Să sperăm că ambele maluri ale Prutului vor ieşi din toate aceste încercări cu bine.

Iulian Chifu: Să sperăm că acesta va fi drumul. De obicei, turbulenţele interne nu fac altceva decât să reseteze variantele politice şi cred că, dacă la Chişinău aşteptăm o aşezare rapidă şi o preluare a unui drum al reformelor, la Bucureşti cred că avem în faţă o perioadă în care căutările pentru soluţii şi o nouă clasă politică profesionistă vor avea loc pentru trei-patru luni, cu certitudine.

Realizator: Alina, acestea au fost spune. Noi cu drag vă salutăm şi vom depăşi cu multă, multă bucurie comună toate aceste probleme.

Alina Stoianov: Tare, tare ne dorim să depăşim această perioadă de vulnerabilităţi şi această situaţie complicată.

Realizator: Împreună ne simţim acum, la greu, mai aproape, sigur că da.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie