Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, despre modul în care MApN vine în ajutorul celor răniţi în clubul Colectiv

Ministerul Apărării Naţionale vine în ajutorul rudelor persoanelor decedate în urma tragediei de la clubul Colectiv din capitală: victimele pot fi înmormântate în Cimitirul Ghencea Nou. Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale, este cu noi în direct prin telefon şi cu siguranţă ne poate da  mai multe detalii. Vă rog, domnule ministru.

Mircea Duşa: Bună ziua. Aşa după cum ştiţi, şi în cursul zilei de ieri şi alaltăieri am pus la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă mai multe avioane pentru a transporta răniţii înspre spitalele din statele care primesc răniţi, respectiv Belgia. De altfel, acolo era un apel făcut de mine la ministrul belgian al apărării, cu care am şi discutat la telefon viner,i şi ne-a primit răniţii în spitalul militar din Bruxelles. De asemenea, răniţii care au fost transportaţi ieri în Olanda şi, în cursul zilei de astăzi, de asemenea, avem pregătite două avioane Spartan care să plece, probabil, spre Londra şi spre Budapesta. De altfel, ieri am avut o discuţie cu colegii mei de la spitalul militar din Budapesta şi sunt dispuşi să primească şi ei, din câte am înţeles, cinci răniţi şi, în acelaşi timp, pentru că noi avem un program de cooperare la nivel de NATO privind transportul aerian, se numeşte programul Papa, la care şi România contribuie şi financiar, şi cu piloţi – piloţi de la Forţele Aeriene Române zboară pe avioanele C-17. Am solicitat în cursul zilei de ieri ca astăzi să ne pună la dispoziţie unul dintre aceste avioane şi, probabil, avionul va sosi în jur de ora 19:00 la Bucureşti. Acesta este un avion de o capacitate mai mare, este un turbojet cu patru motoare şi dacă cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă consideră că se vor trimite răniţii şi în Londra, şi în Norvegia, şi în Finlanda, putem executa zborurile cu acest avion, mult mai rapid, fiind un torbojet. De asemenea, am văzut că sunt aparţinători care nu găsesc locuri de veci pentru tinerii care au decedat – şi Dumnezeu să-i ierte! – punem la dispoziţie, sigur, gratuit în Cimitirul Ghencea III al Ministerului Apărării Naţionale locuri de veci, dacă…

Realizator: Foarte frumos acest gest. Domnule ministru, unde se află această aeronavă NATO în momentul de faţă? Deci vine diseară la 19:30, de unde vine ea?

Mircea Duşa: Aeronava NATO este la dispoziţia ţărilor care contribuim la acest Program Papa, execută diferite misiuni. De altfel, noi spre Afganistan transportăm militarii cu aceste nave, sigur şi cu navele noastre, dar şi cu navele de pe Programul Papa.

Realizator: Ştiţi unde este ea fizic în momentul de faţă? De unde vine?

Mircea Duşa: Sigur o să-mi comunice cei de la Forţele Aeriene de la noi de unde va fi dislocată, dar ea se află în Europa pe acest program. Nu ştiu în ce misiune este astăzi. Dar ne-au promis colegii noştri de la NATO, că în jur de ora 19:00 va fi la Bucureşti, sigur nu pe Baza 90, ci pe o altă platformă. Pe Baza 90 rezistenţa platformei de parcare nu permite staţionarea navei C-17. C-17 parchează pe platforma de la aeroportul civil.

Realizator: O singură întrebare. Cum se va face acest transport, domnule ministru, pentru că presupun că sunt mai multe victime care urmează a fi transportate şi, ştiţi cum este, că dacă mergeţi către spitale din Norvegia, Marea Britanie, vor fi transportaţi mai mulţi răniţi de o dată? Adică veţi zbura cu ei, să zicem spre Oslo…?

Mircea Duşa: Cănd va fi asta o să stabilească medicii. Nu eu stabilesc, vor stabili medicii şi personalul de specialitate. Oricum, pe timpul zborului răniţii vor fi asistaţi de către medici de la SMURD şi de la MApN.

Realizator: Şi piloţi români, spuneţi, da?

Mircea Duşa: Piloţii depinde cum sunt planificaţi. Noi avem piloţi detaşaţi la Programul Papa. Probabil că pe acest avion vor fi români sau probabil vor fi alţi piloţi. Depinde cum sunt planificaţi, că sunt nişte reguli şi la piloţi cu câteva ore pot să zboare fizic, dar…

Realizator: Mulţumesc mult, domnule ministru.

B1TV – 8 noiembrie