Republica Moldova ar putea rămâne fără bradul de Crăciun din cauza demonstraţiilor din centrul Chişinăului

Anul acesta, Republica Moldova ar putea rămâne fără bradul de Crăciun, deoarece Piaţa Centrală din Chişinău, unde, în mod tradiţional, se instalează cel mai mare brad de sărbători, a fost blocată de demonstranţi. Astăzi, primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, a promis să găsească o soluţie pentru această problemă.

„În curând vine Crăciunul. Nici nu ştiu unde vom amplasa bradul principal. Dacă piaţa nu va fi liberă, vom căuta un alt loc pentru a nu intra în conflict cu nimeni” – a declarat primarul Chişinăului. De obicei, la Chişinău, cu prilejul sărbătorilor de iarnă în centrul oraşului se instalează un brad natural înalt de 25 de metri, iar străzile sunt decorate până la sfârşitul lunii noiembrie cu instalaţii luminoase şi decoraţiuni pentru ca la 1 decembrie totul să fie aranjat. Odată cu venirea la Primăria capitalei moldovene a reprezentantului proromân din partea Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, la Chişinău sărbătoarea Crăciunului a început să fie sărbătorită de două ori. Prima dată la 25 decembrie, aşa cum se sărbătoreşte în ţările Europei, iar apoi la 7 ianuarie – după stilul vechi.

În prezent, majoritatea cetăţenilor republicii preferă să petreacă această sărbătoare după stilul vechi, însă cele mai mari petreceri de sărbători au loc de Anul Nou, la fel ca şi în toate fostele republici sovietice. În Piaţa Centrală este montată o scenă pe care concertează artişti renumiţi, iar în ultimul minut din anul ce trece sunt lansate artificii. Acum, centrul Chişinăului s-a transformat într-un orăşel de corturi, care au fost amplasate de activiştii unor partide şi mişcări de opoziţie. Ei acuză autorităţile de corupţie şi încearcă să obţină alegeri anticipate în Parlament. Protestele se desfăşoară paşnic, iar poliţia nu se amestecă în acţiunile demonstranţilor.

www.tass.ru – 9 noiembrie