Noi teste ADN confirmă autenticitatea relicvelor Romanovilor

Anchetatori ruşi au anunţat miercuri că noi teste ADN efectuate asupra relicvelor ţarului Nicolae al II-lea şi ale ţarinei Alexandra, confirmă autenticitatea acestora. Este vorba despre ultimii Romanovi care au condus Rusia înainte de a fi asasinaţi de bolşevici în 1918 alături de familia lor. Recurenţa unei mutaţii genetice rare, heteroplasmia, este indiciul care a condus la această concluzie. Relicvele descoperite în 1991 au fost exhumate în luna septembrie a acestui an, la cererea bisericii.

Biserica Ortodoxă rusă a canonizat în anul 2000 familia imperială asasinată şi a solicitat dovezi suplimentare ale autenticităţii relicvelor tuturor Romanovilor, care ar putea fi înhumaţi împreună în catedrala din Sankt Petersburg.

Ţarul Nicolae, ţarina Alexandra şi trei dintre copiii lor au fost descoperiţi în 1991, iar ultimele două schelete, descoperite în 2007, se presupune că aparţin ţareviciului Aleksei şi ducesei Maria, ceilaţi doi copii ai ţarului. Primele testele ADN, începute în 1993, au dovedit autenticitatea relicvelor ţarului şi ţarinei şi au fost folosite ulterior pentru a confirma profilul genetic al celoralţi presupuşi Romanovi, descoperiţi în 2007.

Familia imperială asasinată în 1918
Familia imperială asasinată în 1918

Comitetul care se ocupă de anchetă spune că va mai derula o serie de teste pentru a putea publica o concluzie absolut convingătoare. Autorităţile au anunţat luna trecută că intenţionează chiar exhumarea ţarului Alexandru al III-lea, tatăl ţarului Nicolae, pentru a definitiva cercetările şi a compara rezultatele.

Dinastia Romanovilor a condus Rusia mai bine de 300 de ani. Toţi cei şapte membri ai ultimei familii imperiale au fost asasinaţi de bolşevici în 1918 în oraşul Ekaterinburg din Munţii Urali. Trupurile acestora au fost aruncate iniţial într-un puţ minier şi arse cu acid, dar bolşevicii au decis să le îngroape de teamă că localnicii văzuseră ce se întâmplase.

Reuters, NewsDaily.com

Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă