TASS: Putin: Rusia va dezvolta sisteme de lovire, capabile să depăşească orice scut anti-rachetă

Adevăratul scop al Sistemului de apărare anti-rachetă al Statelor Unite ale Americii este să neutralizeze potenţialul nuclear al Federaţiei Ruse, a precizat Vladimir Putin. Preşedintele Federaţiei Ruse a făcut această declaraţie astăzi, 10 noiembrie, la Soci.

„Vom lucra şi asupra sistemului de apărare antirachetă, dar, în prima etapă, așa cum am spus în mod repetat, vom lucra pentru construirea sistemelor ofensive, care să fie în stare să depășească orice sistem de apărare anti-rachetă”, a spus el la o reuniune cu privire la dezvoltarea Forțelor Armate. Vladimir Putin a reamintit că Statele Unite ale Americii și aliații lor continuă să construiască un scut global de apărare anti-rachetă. „În acest context, din nefericire, ei nu iau în considerare nici îngrijorările noastre, nici propunerile noastre de cooperare”, a constatat el. Putin a precizat că Rusiei i s-a explicat de fiecare dată că segmentul european al Scutului SUA se dezvoltă din cauza ameninţării din partea rachetelor balistice iraniene. „Cu toate acestea, noi știm că problema nucleară iraniană s-a rezolvat, s-au semnat acorduri relevante în acest sens. Mai mult decât atât, au fost ratificate de parlamentele respective. Şi totuşi, lucrările la asamblarea sistemelor de apărare anti-rachetă continuă”, a subliniat el.

Statele Unite ale Americii au efectuat deja primele teste ale programului de apărare antirachetă în Europa.

Astfel că trimiterea la ameninţările nucleare iraniene şi nord-coreene reprezintă doar o escamotare a adevăratelor planuri ale SUA, a precizat Putin. „Iar adevăratul lor scop este să neutralizeze potenţialul nuclear strategic al altor state nucleare, în afară de SUA şi de aliaţii lor – desigur, în primul rând, neutralizarea arsenalului ţării noastre. Şi mai ales, dorinţa de a obţine un avantaj decisiv, cu toate consecințele care decurg din aceasta”, a spus șeful statului rus.

„Noi am spus în repetate rânduri că Rusia va lua măsurile necesare pentru a consolida capacitatea forțelor ei nucleare strategice”, a spus președintele. Putin a precizat că, la această consfătuire, se va discuta despre dezvoltarea unor sisteme de arme, care vor marca puternic locul Forţelor Armate în următoarele decenii şi vor constitui un răspuns la acele provocări cu care se confruntă Rusia.

Oricum, Sistemul de apărare anti-rachetă al SUA nu are capacitatea să facă faţă rachetelor strategice ruse.

Anterior, viceprim-ministrul Dmitrii Rogozin a declarat că Sistemul de apărare anti-rachetă american nu este în măsură să facă față rachetelor strategice ruse. „Niciun sistem de apărare american, actual sau viitor, nu va fi capabil să oprească, să contracareze sau să pună la îndoială potenţialul rachetelor nucleare ruseşti”, a spus Rogozin.

În același timp, viceprim-ministrul a refuzat să precizeze care ar fi caracteristicile tehnice ale rachetelor strategice ruseşti.

Reamintim că SUA continuă să construiască un sistem integrat de apărare anti-rachetă în Euroopa. Cea mai importantă componentă o vor constitui elementele Aegis, cu bază terestră, echipate cu noile rachete interceptoare SM-3. Până la sfârşitul acestui an, asemenea elemnete vor fi desfăşurate în România, iar în anul 2018, se vor amplasa şi în Polonia.

Traducerea: Viorel Patrichi