Concluzii ale summitului Africa – UE, din Malta, pe tema migraţiei

Şefii de stat şi de guvern din peste 50 de ţări europene şi africane, reuniţi în Malta, nu au reuşit să ajungă la un acord asupra propunerii Uniunii de creare a unor centre pentru imigranţi în ţările de tranzit spre Europa. Trimisul nostru special, Carmen Gavrilă,  transmite că statele africane sunt reticente, chiar dacă finanţarea ar veni de la Uniunea Europeană:
Reporter: Argumentul european este că dacă ar exista centre de primire a migranţilor în ţările de tranzit, oamenii nu ar mai folosi reţelele de traficanţi ca să ajungă în Europa, şi deci nu ar mai risca să-şi piardă viaţa. În schimb, în chestiunea contracarării traficanţilor, statele africane şi cele europene sunt de acord că reţelele trebuie urmărite mai agresiv. Europenii spun clar şi aici, în Malta, că vor să descurajeze migraţia economică, aşadar nimeni nu va mai primi azil decât dacă vine Etiopia, Eritrea sau regiunile Sahel şi Cornul Africii. În acest punct, europenii par să îi fi convins pe africani că trebuie să pună cu adevărat în aplicare acordurile deja existente privind readmisia celor care nu primesc azil în Uniune. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk:
Donald Tusk: Este esenţială readmisia în Africa celor care nu se califică pentru statutul de azilanţi în Europa. Este o normă internaţională şi o responsabilitate a statelor faţă de cetăţenii lor, să ţină uşile deschise pentru refugiaţi şi migranţi legali, dar şi migranţii ilegali trebuie trimişi rapid şi eficient în ţările din care au venit. Întotdeauna e preferabilă întoarcerea voluntară, dar atunci când nu este posibil, întoarcerea forţată este o condiţie esenţială pentru o bună aplicare a politicii de migraţie.
Reporter: Pentru ca migranţii ilegali să fie trimişi înapoi, europenii vor finanţa planuri de readmisie, dar şi logistica necesară.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie

* * * * *

Lideri africani care au participat, alături de omologii lor europeni, la un summit pe tema migraţiei, în Malta, au cerut Europei să coopereze în modul de gestionare a imigranţilor africani, ce ajung pe teritoriul său, înainte de a ordona o soluţie. Preşedintele Uniunii Africane, Nkosazana Dlamini Zuma, a declarat: „Problema cu care ne confruntăm, astăzi, se datorează parţial faptului că unele ţări din Europa au adoptat o abordare defensivă. Nu este o parte a lumii care poate fi ‘o fortăreaţă’. Africa şi Europa ar trebui să discute despre industrializare, pentru că aceasta creează locuri de muncă”. Comisia Europeană a oferit două miliarde de dolari, care să ajute guvernele africane să îmbunătăţească situaţia din ţările lor, pentru a-i descuraja pe cetăţenii africani să se aventureze într-o călătorie periculoasă, pentru traversarea Mării Mediterane.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 12 noiembrie