De luni, RADET nu mai poate angaja nicio cheltuială

Reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice îi cer Consiliului General Capitalei să aprobe în procedură de urgenţă bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Preşedintele Consiliului de Administraţie al regiei, Gabriel Dumitraşcu, atrăgea atenţia, astăzi, într-o conferinţă de presă că, de luni, RADET nu mai poate angaja nicio cheltuială. El susţine că, potrivit legii, în lipsa unui buget aprobat, compania de termoficare nu poate cheltui decât 90 % din bugetul anului anterior, limită care a fost deja atinsă.

Gabriel Dumitraşcu: De mâine încolo şi dacă ar exista sume disponibile în contul RADET, ele nu ar putea fi cheltuite. Neputând fi cheltuite, nu se pot desfăşura activităţile zilinice, nu poţi cumpăra combustibili, nu poţi cumpăra electrozi, nu poţi cumpăra materiale ca să te duci la intervenţie. Neducându-te la intervenţie, reţeaua intră în colaps. Sistemul – şi aici vorbesc de toţi agenţii economici care concură la acest lanţ de termoficare – deci sistemul are o inerţie şi această inerţie va permite o funcţionare pentru o săpătămână, dar peste această perioadă este puţin probabil că sistemul va mai funcţiona, că se va mai asigura continuitatea furnizării de agent termic de către consumatori.

Realizator: Premierul interimar Sorin Cîmpeanu i-a declarat redactorului Radio România Actualităţi, Petruţa Obrejan, că discută cu ministrul energiei, Andrei Gerea, despre problema asigurării încălzirii pentru bucureşteni, pentru a găsi o soluţie optimă de rezolvare. Surse guvernamentale au precizat însă că situaţia de la RADET este de competenţa Primăriei Capitalei şi nu a Ministerului Energiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie