Bilanţul celor patru ani de mandat ai executivelor conduse de Victor Ponta

Creşterea puterii de cumpărare a românilor şi încurajarea mediului de afaceri sunt principalele realizări ale Guvernului Ponta, consideră social democraţii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut astăzi un bilanţ al celor patru ani de mandat ai executivelor conduse de Victor Ponta.
Cabinetele Ponta au preluat în 2012 o economie care începea să depăşească anii de criză şi au reuşit ca în prezent, să consolideze creşterea economică la 3,8%, una dintre cifrele cele mai mari din Uniunea Europeană. În anul 2013 s-au reîntregit salariile bugetarilor, ajungând la nivelul din anul 2010, înainte de tăierea cu 25%. În plus, de la 1 octombrie 2015 au crescut cu 25 de procente salariile personalului din sănătate şi s-au mărit cu 25% salariile din educaţie. Din anul 2013 s-au majorat pensiile în fiecare an, conform legii. Punctul de pensie a crescut cu 13,2 procente. Numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 320.000 în perioada aprilie 2012 – august 2015. Potrivit bilanţului de guvernare, s-a redus şomajul în rândul tinerilor, inclusiv prin implementarea programului pilot „Garanţii pentru tineri”. Mai mult, alocaţiile pentru copii s-au dublat, iar alocaţia de sprijin familial a crescut cu 30%. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că în prezent, deficitul bugetar este de 1,5% din Produsul Intern Brut, faţă de 5,4%, cât s-a înregistrat în anul 2011: „România s-a împrumutat mai puţin în exterior şi pe piaţa internă, pentru că economia a mers bine şi au fost bani. Astfel, s-au făcut economii importante la dobânzi. PIB-ul a crescut de la 133 de miliarde de euro la 158 de miliarde de euro în 2015. În felul acesta, Guvernul Ponta a reuşit să aibă bani  pentru a face două lucruri fundamentale: să crească puterea de cumpărare a majorităţii românilor, prin creşterea veniturilor şi reducerea taxelor şi să încurajeze mediul de afaceri, prin măsuri corecte incluse în Codul Fiscal”.
Liviu Dragnea a mai arătat că în sprijinul agricultorilor, a crescut subvenţia de plată unică pe suprafaţă cu 70% faţă de anul 2011. Peste 250 de milioane de euro s-au alocat infrastructurii şcolare pentru achiziţionarea de microbuze, programul „Internet în şcoli”, rechizite gratuite şi creşterea valorii burselor pentru olimpici. În sănătate s-au redeschis 27 de spitale din cele 69 închise în perioada guvernării Boc şi s-a introdus cardul de sănătate. Mai mult, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, va începe construcţia a trei spitale regionale la Iaşi, Craiova şi Cluj, prin fonduri europene. Liderul PSD a subliniat că în prezent, viitorul guvern are la dispoziţie aproape zece miliarde de euro, disponibilităţi în conturi, pentru acoperirea necesarului de finanţare a cheltuielilor publice brute pentru aproximativ cinci luni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)