Durerea cervicală

Durerea cervicală este durerea resimțită la nivelul gâtului și care poate fi produsă de o anumită activitate sau un traumatism cervical, sau de o altă afecțiune medicală.

durerea cervicalaProf. univ. dr. Adriana Sarah Nica, medic specialist în balneologie, medicină fizică și recuperare medicală, șef de secție la Clinica Universitară Recuperare Medicală III  I.N.R.M.F.B. Bucureşti explică, în cadrul interviului, posbilitățile de tratament și modalitățile de prevenire a durerilor cervicale.

Reporter: Emilia Radu – Doamna profesor Adriana Nica, unde este localizată mai exact durerea cervicală?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Durerea cervicală poate să fie pe toată zona cervicală, cum zic foarte mulți dintre pacienți: “mă doare ceafa”. De multe ori însă, durerea cervicală este situată sub occipital, deci în zona cervicală superioară. Alteori este legată de joncțiunea cervico-toracală, pacientul adoptă o poziție mai specială, cum ar fi capul întors pe o parte. Este așa-zisul “torticolis”, prin contractura unor grupe musculare specifice.

Reporter: Durerea cervicală poate fi provocată de efectuarea unor anumite activități?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Da, poate să fie dată și de o stare de tensiune și poziție monotonă prelungită în procesul muncii. Cei mai mulți care dezvoltă această durere cervicală sunt cei care lucrează mult la calculator, stau multe ore la birou în poziție monotonă prelungită, motiv pentru care eu le-aș recomanda, la o oră, să facă câteva mobilizări la nivelul coloanei cervicale, care înseamnă aplecarea capului în față, în spate, în lateral, rotații de 4-5-6 ori care au un rol foarte important.

Reporter: Care sunt cauzele apariției durerilor cervicale?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Durerea cervicală sau durerea de ceafă poate să aibă foarte multe cauze. Unele din cauze nu sunt neapărat locale și țin numai de modificările degenerative.

Unele pot să fie dureri în conexiune cu ceea ce se întâmplă înăuntrul nostru, de la aparenta banală infecție de căi respiratorii superioare până la tulburările de vedere sau probleme pe circuitul urechii. Să știți că, inclusiv un focar dentar la marginea șirului de dinți poate să aibă un ecou și asupra coloanei cervicale, mai ales la persoanele vârstnice. Tabloul în care se dezvolta aceasta durere de ceafă poate să fie însă mult mai colorat, având uneori asocieri ale tulburărilor de vedere, fie pete, fie muște zburătoare, fie senzația de vertij, de amețeală, fie zgomote în urechi. Deci ne doare cervicala, dar apar și aceste manifestări, uneori senzația de pulsație înăuntrul capului. Când durerea este cervicală și iradiază la nivel cefalic, deci în cutia craniană, este foarte important ca persoana respectivă să solicite consult medical, pentru că poate să fie un puseu hipertensiv care, neglijat, poate să se dezvolte ca un accident vascular-cerebral. Dacă durerea apare peste noapte și trezește bolnavul din somn, durerea cervicală trebuie tratată cu foarte mare seriozitate.

Reporter: Ce putem face pentru ameliorarea durerii ?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: În general, românul zice: “lasă că îmi trece”. În spatele acestei prime acuze ar fi bine un dialog cu medicul de familie. Primul lucru este să ne lămurim care este cauza, pentru că un diagnostic corect mă ajută să găsesc soluția cea mai bună. Există situații care pot să beneficieze numai de un analgezic sau sunt situații în care este nevoie de asocierea între un antiinflamator și un analgezic, dar sunt situații în care pacientul trebuie să fie evaluat extrem de detaliat, trebuie să beneficieze de un examen de radioimagistică ori de un consult mult mai amănunțit, în special când, pe fondul acestei dureri cervicale, starea lui generală este proastă: obosește, transpiră, este depresiv, somnul este modificat, nu mai are poftă de mâncare.

În condițiile în care durerea este asociată cu scăderea sensibilității în zona membrului superior, când constatăm că forța cu care noi executăm diferitele activități scade sau nu putem să realizăm aceste acțiuni și ne scapă din mâini, deja această situație este un moment de alertă maximă și indicația este de evaluare neurochirurgicală cu confirmare radioimagistică și, în unele situații, decizia de tip neurochirurgical. Deci este vorba de o hernie cervicală care impune dirijarea către serviciul de Neurochirurgie.

Reporter: Durerea cervicală poate fi prevenită? Cum anume?

prof.univ. dr. Adriana Sarah Nica: Programul de prevenție înseamnă, în primul rând, educație. Educația se referă la un organism sănătos într-un corp antrenat, în care programul de solicitare fizică ar trebui să facă parte din programul nostru de zi cu zi. Să ne amintim câteva gesturi comune și elementare la animale: pisica, câinele când se trezesc dimineața, ce fac? Se întind. Își întind o labuță, își întinde cealaltă lăbuță, își întinde coloana verticală ș.a.m.d. Deci dacă am fi mai atenți și vom desfășura dimineața 5-10-15 minute de mișcare, de mobilizare a articulațiilor și a grupelor musculare, plecând de la niște exerciții extrem de ușoare care să ne dezmorțescă articulațiile și să ne stimuleaze circulația, cu siguranță ne vom simți bine.

Reporter: Și în afara unui scurt program zilnic de gimnastică, ce mai putem face ?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Al doilea element este programul de înot. Apa este mediul în care noi ne-am dezvoltat și din care provenim și pe care ar trebui să-l promovăm mai departe în programe de înot, măcar o dată pe săptămână. Ne dă o stare de bine această formă de solicitare fizică, care ne și întreține.

Reporter: Și în timpul programului de lucru ce facem?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Încercăm să secvențializăm acest program. După o oră, în care dezvoltăm programul în poziție monotonă prelungită, putem să facem câteva mișcări cu capul, putem să mobilizăm coloana cu diverse mișcări de redresare și să facem câțiva pași în jurul biroului.

Reporter: Mai există și o altă modalitate de prevenire a durerii de ceafă?

prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica: Sunt programele de gimnastică de grup la care putem să participăm. Există niște programe speciale, cum sunt tehnici Yoga de relaxare, mai ales pentru cei care sunt în poziție monotonă prelungită profesională și se concentrează numai pe anumite categorii de acțiuni. Pentru persoanele vârstnice există programul de gimnastică de tip Tai Chi, care este foarte bun și care apelează la mobilizări segmentare blânde, line, cu concentrare pe ele și cu relaxare.

Interviu realizat de Emilia Radu


Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.