Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României la Chişinău

Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României au avut loc la Chişinău. Acestea au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, în Scuarul Europei şi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. La acţiune au participat reprezentanţi ai organizaţiilor unioniste, precum şi ai partidelor politice de la Chişinău şi Bucureşti care îşi doresc şi militează pentru reîntregirea României Mari.

Reporter: Victor Pogor – Membrii mai multor formaţiuni politice, organizaţii neguvernamentale şi uniuni de creaţie care împărtăşesc ideile unioniste au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului şi în Scuarul Europei. Grupul de iniţiativă al partidului „Dreapta” a propus declararea datei de 1 Decembrie drept zi naţională şi în Republica Moldova pentru a marca Marea Unire din 1918. Liderul grupului, Ana Guţu, i-a îndemnat pe toţi oamenii de bună credinţă să susţină această idee pentru a reîntregi cele două maluri ale Prutului.

Ana Guţu: Cred că de mult este timpul să se unească cele două state româneşti, să fie cel puţin o revendicare parţială a integrităţii teritoriale a României. Dar astăzi le dorim tuturor românilor La mulţi ani! Să trăiască şi să înflorească!
Reporter: Şi preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, membru al Grupul de Iniţiativă al Consiliului Unirii, a participat la ceremonia de depunere de flori.

Vitalia Pavlicenco: S-a demonstrat că dacă există voinţa tuturor românilor ei pot fi împreună. Şi noi aici, în Republica Molodva, suntem foarte mulţi români şi pentru noi 1 Decembrie este încă un prilej pentru a merge hotărât cu toţii împreună spre reunirea celor două state româneşti.

Reporter: În cadrul acţiunii cu genericul „Uniţi sub Tricolor”, organizată la iniţiativa deputatului român, Eugen Tomac au fost arborate drapelele României şi Republicii Moldova care simbolizează identitatea românească comună a celor două state, precum şi parteneriatul dintre Chişinău şi Bucureşti. Şi cetăţenii simpli au venit să depună flori de Ziua Naţională a României. Asociaţia Obştească Onoare, Demnitate şi Patrie a marcat ziua de 1 Decembrie printr-un Marş al Unirii, iar tinerii unionişti au construit în scuarul catedralei mitropolitane din Chişinău o hartă imensă, afişând România şi Republica Moldova unite într-un singur stat.
Realizator: Tradiţional, pe 1 Decembrie, la Chişinău se aprind şi luminile de sărbătoare în tot oraşul. Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a îndemnat pe cetăţeni, în special pe tineri, să depună eforturi pentru apropierea Republicii Moldova şi României până la unirea celor două state.

Dorin Chirtoacă: Luaţi cu asalt Prutul. Zdrobiţi vamele, graniţele, barierele care mai sunt între noi. S-ar putea să fie calea cea mai scurtă spre Uniunea Europeană. Dacă sute de mii de cetăţeni ai Siriei, Irakului, Afganistanului au trecut din Europa dintr-un capăt în altul, ignorând toate frontierele, ar fi păcat noi să ne închinăm atât la graniţa de la râul Prut. Deja se ştie că dincolo de Prut tarifele la energia electrică şi la gaz sunt mai mici, preţurile la produsele alimentare, la automobile, la haine sunt mai mici, sâmbăta, duminica, cam multă lume e la cumpărături acolo, la Iaşi, prin altă parte, drumurile mai bune, salariile şi pensiile mai mari, viaţa în general devine mai bună, plus mai este şi umbrela de securitate a NATO şi prosperitatea care vine din partea UE. Să luăm cu asalt Prutul şi să zdrobim aceste hotare nedrepte între noi, trasate prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Asta aşa, ca un gând pentru 2016, 2017 şi poate cine ştie în 2018 reuşim să o facem.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie