La Stockholm a început „Săptămâna Nobel”

La Stockholm a început aseară „Săptămâna Nobel”.

Laureaţii din acest an ai distincţiilor, cu excepţia premiului pentru pace, vor participa la o serie de evenimente organizate în onoarea lor: conferinţe de presă, conferinţe publice, vizite la universităţi şi licee.
Reporter: Corina Negrea transmite din Capitala Suediei – Primele două conferinţe din seria celor patru care vor avea loc aici, la Stockholm, au fost cea a laureatei Premiului pentru Literatură pe 2015, scriitoarea belarusă  Svetlana Alexievici – la Academia Suedeză – şi cea a celor trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, de anul acesta: William C. Campbell și Satoshi Ōmura care primesc jumătate din premiu pentru descoperirea unei terapii împotriva infecţiilor cauzate de aşa-numiţii viermi cilindrici şi Youyou Tu, din China, căreia îi revine cealaltă jumătate de premiu, primul  Premiu Nobel în Ştiinţe pentru un cetăţean chinez, rezident în China, pentru descoperirea unui tretament împotriva malariei, pe baza unor scrieri din medicina tradiţională chineză, vechi de acum 400 de ani. Întrebată care va fi impactul acestuia asupra profesiei sale, Youyou Tu a spus că mai importantă este continaurea cercetării decât evoluţia propriei cariere.
Youyou Tu: În momentul în care am început să studiez, malaria făcea deja probleme mari peste tot. Chiar şi acum încă mai este nevoie de cercetare ca să înţelegm mai bine mecanismul prin care apare această boală. Dimineaţă, Academia Regală de Ştiinţe a Suediei va găzdui conferinţa de presă comună a laureaţilor Premiilor Nobel pe 2015 pentru Chimie, Fizică şi a celor în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie