Ministrul român al mediului, Cristiana Paşca, despre acordul privind schimbările climatice

Uniunea Europeană a fost o adevărată echipă, o familie unită şi puternică ce s-a implicat activ în negocierile recent încheiate la Paris pentru acordul privind schimbările climatice, spune ministrul român al mediului, Cristiana Paşca. Ea a fost desemnată ca reprezentant al Uniunii în discuţiile privind adaptarea la schimbări climatice, un subiect important pentru marea majoritate a ţărilor şi care a devenit mult mai vizibil în cadrul acordului de la Conferinţa COP21, iar acest lucru este o reuşită şi pentru România, a spus ministrul Cristiana Paşca în această dimineaţă la RRA.

Cristiana Paşca: Concret asta pentru noi va însemna realmente o oportunitate de a pune dezvoltarea României pe o direcţie în care vorbim de decarbonizarea economiei, de emisii mai reduse. S-a elaborat o strategie naţională pentru schimbări climatice, este proaspătă, de câteva săptămâni. Deci practic avem direcţiile de acţiune. Va trebui acum să ne focusăm pe implementare. Este o oportunitate inclusiv pentru mediul de afaceri, pentru că ideea este să se investească foarte mult în tehnologii noi, curate şi să punem lucrurile pe o altă direcţie mult mai inovatoare care, sperăm, în timp, să ne ajute să facem faţă mai bine acestei provocări care nu se va opri aici.

Realizator: Ministrul mediului a mai povestit la RRA că negocierile privind măsurile pentru limitarea efectelor produse de schimbările climatice, în cadrul Conferinţei de la Paris au fost extrem de dificile, cu zile lungi de discuţii şi multe nopţi albe, iar acordul adoptat ieri reprezintă o realizare istorică a statelor lumii, care a fost primit cu un mare entuziasm de reprezentanţii celor aproape 200 de ţări participante. Acestea s-au angajat să depună eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie