AMBASADA SUA: QODEMO ESTE „ANTREPRENORUL LUNII” DECEMBRIE

Programul „Antreprenorul lunii” promovează persoane şi companii din România care întruchipează spiritul antreprenorial. Un antreprenor înţelege potenţialul unei idei noi, iar apoi face un pas curajos şi adesea riscant, folosindu-şi doar capacităţile, energia şi curajul pentru a transforma acea idee în realitate. Prin programul „Antreprenorul lunii”, Ambasada SUA promovează persoanele care au valorificat oportunităţile existente într-o varietate de sectoare industriale şi de servicii, din diverse regiuni ale României.

          În 2014, Ştefănel Cârlescu a devenit co-fondator al Qodemo, prin fuziunea Tevelop, o mică firmă românească de outsourcing al cărei proprietar era, împreună cu Teodor Loghin, cu Dreamups, un proiect de cercetare condus de Tudor Tarlev şi echipa sa, care a câştigat premiul pentru cel mai bun startup social european, la Monaco. Qodemo este un laborator de cercetare bazat pe mişcarea „Maker”, care creează instrumente digitale menite să-i ajute pe oamenii din întreaga lume să-şi transforme ideile în proiecte hardware concrete. Qodemo are acum opt angajaţi şi doreşte să se extindă în Asia şi să continue să ajute oamenii să-şi transforme ideile în obiecte concrete, utile. Organizaţia olandeză DOEN le-a susţinut proiectul şi i-a ajutat să obţină rezultate promiţătoare.

          Prin înfiinţarea Qodemo, domnul Cârlescu demonstrează că se pot crea companii globale din faza iniţială, datorită tehnologiei. Crearea de punţi peste graniţele ţărilor este acum mai simplă decât oricând. Activitatea de pionierat a domnului Cârlescu în colaborarea deschisă între ingineri demonstrează că românii îşi pot folosi cunoştinţele extrem de avansate de matematică, ştiinţă şi tehnologie în asociere cu colegi din mediul internaţional pentru a crea lucruri noi. Eforturile sale întruchipează însuşi conceptul de „antreprenoriat”: inovaţie, ingeniozitate, îndemânare şi, cel mai important, lucru în echipă. Conexiunea la internet este la fel de importantă pentru asigurarea dezvoltării durabile precum şoselele, electricitatea sau alte elemente de infrastructură tradiţionale. Îl felicităm pe domnul Cârlescu pentru înfiinţarea unei afaceri globale care încearcă să crească gradul de conectare universală şi să asigure un spaţiu în care minţile creative să poată colabora.

Mai multe informaţii despre program găsiţi la: http://romania.usembassy.gov/entrepreneur-of-the-month.html.

RADOR – 17 decembrie