În prima zi a anului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare

În prima zi a anului creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, al cărui nume îl poartă 600 de mii de români. Despre semnificaţia creştină a primei zile din an, Remus Rădulescu.
Reporter: 1 ianuarie este, din punct de vedere creştin, ziua în care Pruncul născut în Betleem şi-a primit numele. Conform tradiţiei iudaice, după opt zile de la naşterea Sa, Iisus a fost Tăiat Împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin. Acest ritual reprezintă împlinirea legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul evreu, prin Avraam. Numele pe care l-a primit Fiul lui Dumnezeu făcut, Iisus, înseamnă „Mântuitorul”. Hristos înseamnă „Cel Uns”. Tot astăzi, este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, care a trăit în secolul al IV-lea şi a fost episcop în Cezareea, cetate în Asia Mică.  Sfântul Vasile, în doar nouă ani cât a păstorit ca episcop, s-a dovedit un mare teolog şi un bun organizator al vieţii monahale şi al activităţii sociale în Biserică. Este primul episcop care a întemeiat spitale şi azile perntru ocrotirea celor săraci şi suferinzi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 ianuarie