Reuniune la Bruxelles pe tema migraţiei

Reprezentanţi ai Danemarcei, Suediei şi Germaniei merg astăzi la Bruxelles pentru discuţii cu comisarul european pentru migraţie, pe tema măsurilor luate de cele trei ţări în faţa valului de imigranţi din ultimul an. Cele trei ţări au reintrodus controalele la frontierele comune, în interiorul spaţiului de liberă circulaţie, iar întâlnirea de azi are rolul de a asigura o mai bună coordonare.
Reporter: Reuniunea anunţată de Comisia Europeană intervine în momentul în care controalele reintroduse de mai multe state membre, fără a se coordonat între ele, declanşează temeri privind menţinerea libertăţii de circulaţie în Spaţiul Schengen, afectat de un aflux de imigranţi fără precedent. Scopul, spune comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, este o mai bună coordonare între Germania, Suedia şi Danemarca, ţări membre care au introdus controlul temporar la frontierele lor.
Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Schengen este o realitate. Se află acum sub presiune, dar lucrăm cu toate statele membre pentru a normalioza situaţia.
Reporter: De altfel, la sfârşitul anului trecut, mulţi oficiali europeni au declarat că vor să evite un efect de domino al introducerii controalelor la frontiere, astfel încât să menţină acest principiu fundamental al libertăţii de mişcare. „Soluţia poate fi şi prin securizarea frontierelor externe”, a mai spus putătorul de cuvânt. Codul Schengen prevede introducerea controalelor la frontierelor statelor membre, în caz de circumstanţe extraordinare care pot afecta siguranţa internă a acestora.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 ianuarie