Comunicat de presă – Inspecţia Muncii

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de peste 100.000 de euro în patru zile.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 28-31 decembrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 111.568 de euro, adică 490.900 de lei. Au fost depistate 39 de persoane care lucrau la negru.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 366.400 de lei din care 240.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 2 propuneri de cercetare penală, una în Ialomiţa şi alta în Satu Mare. Au fost sancţionaţi 83 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 124.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 20 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancţionaţi 201 de angajatori, în domeniu.

”Am încheiat ultima săptămână din anul 2015 cu zero opriri de echipamente şi zero sistări de activitate. Aceasta înseamnă un plus şi un câştig în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Rezultatele din urma controalelor tematice la nivel naţional referitoare la respectarea legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă, indică modul în care angajatorii au înţeles să se conformeze măsurilor date de inspectorii de muncă. Anul 2016 este pentru Inspecţia Muncii, anul provocării noastre, de a duce munca la negru spre cote mult diminuate şi identificarea celor mai eficiente metode de a lupta cu aşa numita muncă la gri, flagel contemporan asupra căruia ne concentrăm atenţia.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.