Ministerul Justiţiei a dat publicităţii lista profesorilor universitari şi editurile care au girat cărţile scrise în închisoare

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii lista profesorilor universitari care au dat girul unor cărţi calificate drept lucrări ştiinţifice, scrise de deţinuţii români, precum şi editurile la care au fost publicate acestora. Din datele puse la dispoziţia Radio România Actualităţi se constată, de la an la an, atât o creştere numărului de lucrări scrise de persoanele care execută pedepse cu închisoarea pentru fapte de corupţie, cât şi a numărului deţinuţilor care au scris pentru a obţine o reducere a pedepsei.

Reporter: Cristina Dumitrescu – Dacă în 2012 numai cinci deţinuţi au scris cărţi, în 2013 numărul acestora a crescut la 14, iar în 2014 la 50. Peste 150 de deţinuţi au hotărât în 2015 să scrie şi să publice aşa-numitele lucrări ştiinţifice care le pot aduce o reducere a pedepsei. Există şi deţinuţi care au scris 10 lucrări în aproximativ 18 luni de închisoare. Printre cei care au recomandat cărţile elaborate în închisoare ca fiind lucrări ştiinţifice se numără înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi cadre didactice universitare cu funcţii de conducere în universităţi de stat sau private. Numărul mare al lucrărilor elaborate în închisoare într-un timp relativ scurt, precum şi caracterul lor ştiinţific, a fost pus sub semnul întrebării atât de repezentanţi ai societăţii civile, cât şi de magistraţi şi chiar de noul ministru al justiţiei.

Raluca Prună promite chiar că nu va fi deloc timidă să ia măsuri dacă se va constata că legea a fost încălcată şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron, a spus că este imposibil să scrii un volum în 48 de ore, aşa cum s-a întâmplat, şi că nu orice lucrare este ştiinţifică şi nu orice este tipărit înseamnă o carte şi a amintit că CSM a făcut propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat acest fenomen.

Realizator: Reamintim că legislaţia în vigoare prevede că pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, deţinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 ianuarie