Polonia şi Uniunea Europeană şi-au reafirmat interesele comune în timpul vizitei la Bruxelles a preşedintelui polonez Andrzej Duda

Polonia şi Uniunea Europeană şi-au reafirmat interesele comune în timpul vizitei la Bruxelles a preşedintelui polonez Andrzej Duda. Liderul de la Varşovia a urmărit să aplaneze tensiunile provocate de deciziile partidului său conservator revenit la guvernare, care şi-a extins controlul în justiţie şi presă. Comisia Europeană a reacţionat cu o anchetă fără precedent pentru a verifica dacă Polonia mai respectă standardele europene de democraţie. Cerasela Rădulescu transmite că premierul Poloniei se va afla astăzi în Parlamentul European, pentru a explica şi el măsurile luate.
Vizita preşedintelui Poloniei la Bruxelles, Andrzej Duda, şi întâlnirile sale la nivel înalt cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au fost programate înainte de disensiunile dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema respectării statului de drept în această ţară. Astăzi, la Strasbourg, va avea loc în plenul parlamentului însă o dezbatere pe această temă, urmând ca Polonia să fie reprezentată de primul ministru. La Bruxelles, la întâlnirea cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şeful statului polon a spus însă că ţara sa nu va întoarece spatele vreodată Europei. Polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că trebuie să evităm tonul agresiv în schimbul de idei dintre Bruxelles şi Varşovia. Nu aveţi un duşman la Bruxelles – a insistat el. Numeroase îngrijorări au fost exprimate în Europa după reformele controversate la nivelul puterii politice din Polonia, care a numit cinci judecători în cadrul Tribunalului Constituţional al ţării şi i-a încredinţat ministrului de finanţe dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii şi radioului publice.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 ianuarie)