SUA au impus Iranului noi sancţiuni la numai o zi de la decizia istorică de a ridica embargoul economic

SUA au impus Iranului noi sancţiuni la numai o zi de la decizia istorică de a ridica embargoul economic. Noile sancţiuni vizează 11 persoane şi companii iraniene, care au legături cu programul de rachete balistice care pot purta focoase nucleare. Decizia americanilor a iritat din nou Teheranul, care a declarat că sancţiunile nu au nicio legitimitate legală sau morală.
Barack Obama: Acordul nuclear a fost implementat. Familiile americane s-au reunit. Al treilea lucru pe care l-am rezolvat este că SUA şi Iranul au rezolvat disputa financiară, veche de peste trei decenii.
Reporter: Iranul reintră pe piaţa globală cu ambiţii mari, are în plan cumpărarea a 114 avioane de pasageri de la Airbus, un contract cu o valoare estimată la 10 miliarde de dolari. De asemenea, îşi propune să devină o destinaţie turistică de top.
Hassan Rohani, preşedintele Iranului: Ştim cu toţii că lumea şi-a dat seama că sancţiunile nu sunt o soluţie bună, ci una pierzătoare pentru toată lumea. Întreaga lume şi-a dat seama că Iranul este un partener de încredere.
Reporter: Deşi consideră acordul un important succes diplomatic, preşedintele Barack Obama a precizat că între SUA şi Iran rămân unele neînţelegeri, mai ales cu privire la ameninţările la adresa Israelului şi la implicarea în conflictul din Siria şi a anunţat noi sancţiuni pe motiv că Teheranul ar fi făcut teste cu rachete balistice în octombrie şi noiembrie 2015.
Barack Obama: Am impus sancţiuni Iranului pentru încălcarea drepturilor omului, pentru sprijinirea terorismului, pentru programul de rachete balistice. Vom continua să extindem aceste sancţiuni cu fermitate.
Reporter: Anunţul noilor sancţuni care vizează 11 persoane şi companii iraniene, acuzate că au ajutat programul de rachete balistice care pot fi dispuse cu focoase nucleare, a venit imediat după ce SUA şi Iranul au făcut un schimb istoric de prizonieri. Washingtonul a eliberat şapte deţinuţi, acuzaţi de vânzarea ilegală de echipamente industriale către Iran, pe când Teheranul a eliberat patru americani. Cel mai cunoscut dintre acestia este Jason Rezaian, corespondent al cotidianului Washington Post, arestat în iulie 2014 şi condamnat la închisoare pentru spionaj şi colaborare cu guverne ostile. Printre cei eliberaţi se mai află pastorul Saeed Abedini, arestat în septembrie 2012 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru că ar fi pus în pericol securitatea naţională prin activităţile sale religioase. La rândul său, fostul puşcaş marin Amir Hekmati, arestat în august 2011, a recunoscut că a spionat pentru CIA, dar Washingtonul a continuat să nege acest lucru. Condamnat la moarte în 2012, pedeapsa i-a fost comutată în zece ani de detenţie. Iranul a promis şi să verifice ce s-a întâmplat cu Robert Levinson, fost agent FBI dispărut în Iran de mulţi ani.
Realizator: Este alături de noi Carmen Gavrilă, jurnalist Radio România. Bună seara!
Carmen Gavrilă: Bună seara!
Realizator: Arabia Saudită probabil nu e fericită deloc.
Carmen Gavrilă: Cu siguranţă nu este fericită. Prima lovitură vine exact în buzunarul Arabiei Saudite. Deja avem un preţ al petrolului foarte scăzut, poate unul din cele mai mici din istorie, şi, iată, Iranul, liber, fără sancţiuni, aruncă pe piaţă 500.000 de barili de petrol şi intenţionează să facă asta tot mai mult în perioada în care vine. De ce? Pentru că Iranul are nevoie foarte mare de bani cash, ca să compenseze lipsurile şi pierderile de capital pe care le-a înregistrat bugetul iranian serios în ultimii ani, sub povara sacnţiunilor internaţionale. Mai mult decât atât, probabil că îngrijorat este Riadul şi de aceste colaborări, aceste dialoguri directe pe canale subterane, care au dus între SUA şi Iran, care au dus la acest schimb de, să nu le spunem prizonieri, de oameni arestaţi atât în Iran, cât şi în SUA, iarăşi este vorba aici despre o mişcare unică poate de la revoluţia islamică din 79, când s-au întrerupt relaţiile diplomatice dintre SUA şi Iran, ca o echipă de negocieri la cel mai înalt nivel şi din agenţii mai puţin vizibile ochiului publicului şi al presei, stând de vorbă la aceeaşi masă şi strângându-şi mâna, ajungând la o concluzie pozitivă pentru eliberarea acestor oameni americani şi iranieni. Mai mult decât atât, piaţa iraniană, acum, odată cu ridicarea sancţiunilor economice, este ultima piaţă uriaşă rămasă în afara capitalului internaţional şi toată lumea se îndreaptă spre Teheran. Dacă înainte toate drumurile duceau la Roma, iată că acum toate drumurile duc la teheran. Pe lângă înţelegerile cu Airbus şi germanii de la Daimler au convenit să revină să fabrice camioane în Iran; Peugeot şi Renault de asemenea vor să revină pe piaţa iraniană. Avem un val de misiuni economice, diverse firme de toate felurile internaţionale sau naţionale, de prin toată Europa şi din SUA chiar, care vor să-şi vândă bunurile pe piaţa iraniană, unde există într-adevăr o foarte mare cerere. Trebuie menţionat că este o piaţă iraniană sufocată de produse chinezeşti, singurele care au ajuns la iranieni în această perioadă de până acum de sancţiuni economice. Germania, Franţa şi Italia par să fie în topul investitorilor, viitorilor investitori în Iran, şi iată că şi China reacţionează: preşedintele Chinei are programată chiar săptămâna viitoare o vizită la Teheran. Aşadar e o adevărată bătălie economică pe piaţa iraniană. Totul poate fi oprit dacă vreodată rapoartele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar spune că Iranul încarcă într-un fel sau altul pe viitor ce este prevăzut în acordul nuclear.
Realizator: Despre SUA, dacă ne uităm cu atenţie la discursul lui Barack Obama, s-ar întrezări că îi pică bine să raporteze propriilor cetăţeni un inamic în minus, Iranul. Dar în regiune, în economia regiunii, ce ar putea obţine SUA prin această apropiere serioasă de Teheran?
Carmen Gavrilă: Cred că este puţin /cam/ mult să ne aşteptăm ca de mâine să vedem relaţii normale sau o reluare a relaţiilor diplomatice în adevăratul şi oficialul sens al cuvântului, între Teheran şi Washington, însă cu siguranţă Washington ul a obţinut o victorie, în sensul că într-o regiune în care abundă problemele în ultima vreme, ISIS, aşa-zisul Stat Islamic bate la porţile Europei şi conduce tot felul de atentate pe teritoriul european, iată, SUA nu neapărat că au scăpat de un inamic în plus, cât mai degrabă reuşesc să poarte un dialog cu ceea ce ei consideră un inamic. Victorie a fost declamată şi la Teheran de către preşedintele iranian Rohani. Ambii preşedinţi, dacă ne uităm bine la discursurile pe care le-au avut în ultima vreme, au ridicat în slăvi, au lăudat rezultatele extraordinare pe care le poate avea diplomaţia. E drept că preşedintele Obama a spus că a rezolvat prin diplomaţie problema nucleară iraniană, in timp ce preşedintele Rohani, pentru piaţa internă, a spus că tot prin diplomaţie a reuşit să obţină ridicarea sancţiunilor economice. Aşadar, discursul său a fost axat mai degrabă pe partea economică. De ce? Pentru că asta, în acest moment, vor să audă iranienii care au suferit foarte mult în aceşti ani din cauza sancţiunilor economice.
Realizator: Mulţumesc, Carmen Gavrilă, jurnalist Radio România Actualităţi, în direct la DIGI 24!

DIGI 24 TV – 18 ianuarie